Nieuws, Summerfun

Summerfun organiseert een gezellige ochtend
zelfportret schilderen_DSC2750.jpg

Door Bianca Kor en Henk Gibcus

SUMMERFUN - Op dinsdag 21 juli had Summerfun 'Zelfportret schilderen' op het programma staan. In een speciaal ingericht lokaal bij Stichting Compaen aan het Jan Salwaplein was de opkomst met kinderen tussen de 8 en 14 jaar groot. Iedereen had de opdracht gekregen om zelf een spiegel mee te nemen. Je moet jezelf immers goed kunnen zien als je een zelfportret maakt! Degene die geen spiegel bij zich had, kon meekijken met zijn of haar buurvrouw. De sfeer was erg gemoedelijk.

De tweeling Julia en Michelle vertelden dat hun ouders een aantal jaren geleden hadden voorgesteld om aan activiteiten van Summerfun mee te doen. De activiteit zelfportret schilderen leek hen dit jaar interessant. 'We zijn benieuwd naar wat dit onderdeel inhoudt' aldus de tweeling.

_DSC2769.jpg

De deelnemers werden welkom geheten door Jantien Landman. Zij is werkzaam bij Compaen en ze heeft een opleiding gevolgd voor lerares tekenen. 'Om te beginnen mogen jullie een achtergrondkleur kiezen die jullie mooi vinden'. Er waren veel kleuren verf aanwezig maar sommigen kozen een kleur die er niet was zoals groen. Die kleur werd gemaakt door gele en blauwe verf met elkaar te mengen. Veel meisjes kozen, hoe kan het ook anders zou je bijna zeggen, roze.

Nadat iedereen een achtergrondkleur had geschilderd, ging Jantien verder: 'Wat is het belangrijkste van een zelfportret?' Hierbij moet je je allerlei vragen stellen. Wat is de vorm van je gezicht? Op welke hoogte zitten je ogen, je oren en je neus? Dit moet je vooraf bepalen. 'Jullie mogen eerst een schets maken met potlood. Dan kun je later je ontwerp inkleuren', was de opdracht.

_DSC2793.jpg

Dit bleek een moeilijke opdracht te zijn. 'O,o, ik heb mijn gezicht verkeerd getekend!' Gelukkig kon dit hersteld worden. De jongere kinderen lieten hun fantasie de vrije loop en tekenden veelal fantasie poppetjes. De oudere deelnemers waren er meer op gericht om een tekening te maken die echt op hen lijkt.

De laatste stap was het bepalen van de huidskleur. Jantien gaf aanwijzingen: 'kijk goed naar de kleur van je gezicht. Heb ik een bruine huidskleur? Kom ik net van vakantie terug en heb ik een bruine teint op mijn gezicht? Heb ik te lang in de zon gezeten? In dat geval heb je namelijk rode wangen. Allemaal kleine dingen waar je rekening mee moet houden.” Ook hierbij werden kleuren gemengd om de juiste kleur van het gezicht te krijgen.

_DSC2829.jpg

Toen alle tekeningen af waren, werd er van iedereen een foto gemaakt met zijn of haar zelfportret. Het viel op dat de jongere kinderen een zonnetje, een bloemetje of een lachend gezichtje bij hun tekening hadden gemaakt. Vrijwilligster bij deze ochtend Zainab vond dit ook opvallend. Dit is kenmerkend voor Nederlandse kinderen of kinderen die in Nederland opgroeien. Zij maken tekeningen waar iets positiefs aan toegevoegd wordt. Dit zie je niet bij kinderen die in ontwikkelingslanden of oorlogsgebieden opgroeien. Zij tekenen vaak treurige gezichtjes, brandende huizen of bommen.

Het was een gezellige, vrolijke en vooral geslaagde ochtend!

Fotoalbum: