Overslaan en naar de inhoud gaan

Uilen spotten tijdens de Vakantiemarkt

Door Henk Drenth op dinsdag, 21 juli, 2015 - 15:23

_DSC2497.jpg

DIVERSE PLUIMAGE - Onder een stralend zonnetje en heerlijk terrasweer is maandag de eerste editie van de drie Vakantiemarkten van start gegaan. Als vanouds was het weer een gezellige Vakantiemarkt. Het was een markt van weer oude bekenden zien. Een praatje maken langs de 4 kilometer lange kramenlint, of om op een van de circa 20 terrassen er even bij komen zitten. De kooplui boden hun zeer uiteenlopend waar weer aan, en voor een ieder was er wel het spreekwoordelijke “spekkie voor het bekkie”. Het kwam wat later op gang, en het werd ook eerder rustiger. Maar tussenliggend was het ook meteen goed. De zon heeft zich veelvuldig laten zien, en wat spettertjes zette niet door tot een regenbui (zie ook elders ons artikel).

IMG_9063.JPG

Veel bekijks trokken de uilen van Valkerij in Vogelvlucht uit Erm. Er waren 3 actieve mensen van de valkerij aanwezig met ondersteuning van een aantal leden. Te bezichtigen was een Sneeuwuil van 8 weken oud, een Afrikaanse Oehoe van 6 weken, een Europese Oehoe van 15 maanden, en een Kerkuil van 12 weken. De valkerij staat op meer markten om de vogels te laten zien. Er waren jonge vogels mee omdat de markt als onderdeel van de training kon dienen. “Zodat ze aan alle geluiden kunnen wennen”, verteld Leon Musters van de valkerij. “Tijdens de shows zijn het dan relaxte vliegvogels, en schrikken ze ook niet van een kind dat plotseling de armen omhoog doet. Van de marktgeluiden hebben ze geen last”.  Binnen de valkerij zijn er 16 roofvogels, variërend van uilen, slechtvalken, buizerds, haviken en arenden. De oudste is 6 jaar en de jongste 6 weken.

IMG_9273.JPG

Met de slechtvalk en de havik mag op andere vogels worden gejaagd, maar dat wordt door de vereniging niet gedaan. Het voedsel bestaat uit dode knaagdieren zoals muizen, ratten en cavia’s dat ook aan de dierentuinen wordt geleverd.    

"Uilen zijn heel dankbare dieren", verteld Musters. Tijdens het werken met deze dieren is het vertrouwen en wederzijds respect ontzettend belangrijk. Bij een hond is het vertrouwen een keer te beschamen, en is het na afkopen weer goed. Bij een uil werkt dit niet. Als een uil zijn vertrouwen een keer wordt beschaamt is hij onwillig om dingen te gaan doen. Niet alleen voor de eigenaar, maar voor iedereen. De uilen kunnen dan ook agressief worden en gaan bijten. “Je moet handelen naar de regels van het dier”, aldus Musters.

IMG_8865.JPG

Met de uilen ontstaat er met de eigenaar een soort ouderband. Maar zoals veel mensen helaas denken kunnen roofvogels en uilen niet als huisdier worden gehouden. Ze vergen een speciale verzorging en voeding. In de middeleeuwen werden roofvogels door de adel gehouden voor de jacht.

Regelmatig laten ook mensen die het niet eens zijn met het showen van deze dieren dat blijken. Tijdens de Vakantiemarkt was er iemand die haar standpunt daarover liet weten. Het is tegengesteld aan hun natuurlijk gedrag in het wild. Ze kunnen niet gaan jagen op hun prooien en vliegen nauwelijks. Als nachtdier is het onnatuurlijk om overdag te worden geshowd.   

Uilen zijn heel fascinerende dieren en prachtig om te zien. Die fascinatie delen de voor en tegenstanders van het showen tijdens evenementen.

IMG_9201.JPG