Overslaan en naar de inhoud gaan

Sporthal De Hoogkamp in Veendam is geen foute naam

Door op vrijdag, 10 juli, 2015 - 11:42

_MG_2014.jpg

HOOGKAMP –  De gemeente Veendam is een onderzoek gestart of de naam van sporthal De Hoogkamp in Veendam Noord een foute naam is. Het onderzoek wordt gedaan door professor Doeko Bosscher van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Volgens enkele inwoners van Veendam en de Vereniging Kinderen van Verzetsdeelnemers 1940-1945 en Centraal Joods Overleg (CJO) ondertekende de oud-burgemeester in de Tweede Wereldoorlog opdrachten om Joden uit Veendam te laten deporteren. Zo zou hij mede verantwoordelijk zijn voor de dood van zo'n honderd inwoners uit Veendam en omgeving, die omkwamen in concentratiekampen. Daarom zou de naam van sporthal De Hoogkamp verwijderd moeten worden.

Uit het huidige onderzoek, die nog niet helemaal is afgerond door Doeko Bosscher, was Hoogkamp niet Duitsgezind maar heeft handelingen gedaan die later niet zo handig bleken te zijn geweest.

De naam De Hoogkamp die de sporthal heeft gekregen is een herinnering dat op dezelfde locatie een school heeft gestaan waar twee generaties kinderen les hebben gehad. Bovendien draagt de sportzaal niet de naam Burgemeester Hoogkampschool zoals de school destijds, maar sporthal De Hoogkamp. Deze naam is niet gekoppeld aan oud-burgemeester Hoogkamp.

Parkstadveendam.nl wil graag middels een peiling van haar lezers weten of de naam De Hoogkamp moet blijven bestaan.