Overslaan en naar de inhoud gaan

Geef MS een gezicht en word collectant!

Door Eindredactie op dinsdag, 16 juni, 2015 - 16:08

20150616_ALLE_KLEINTJES_HELPEN_staand.jpg

MS - Multiple Sclerose, aan de buitenkant zie je vaak niks.17.000 Nederlanders hebben Multiple Sclerose (MS). Aan de buitenkant zie je in veel gevallen niks. Toch hebben zij er dagelijks last van.

“Ze zien niets aan me, dus ik ben niet ziek.” Een groot probleem voor veel mensen met Multiple Sclerose. Waarom kan je soms prima lopen en maak je de andere dag gebruik van een scootmobiel? Heb je de ene dag energie voor de dagelijkse dingen en de andere dag kan er bijna niks? Het is voor veel mensen niet te begrijpen. “Dat mensen zeggen dat je je aanstelt doet veel pijn”.

Van 23 t/m 28 november zetten vele partners, kinderen en familieleden zich in tijdens de collecteweek van het Nationaal MS Fonds. Zij erkennen en herkennen de symptomen zoals gezichtsverlies, uitval aan armen en benen en zetten zich in om MS een gezicht te geven. Ook heel veel mensen met MS doen mee met de collecteweek.
Degene die niet kunnen of willen collecteren hangen de vlag uit tijdens de collecteweek.

Echter, we kunnen ons gezicht nog lang niet bij alle huizen laten zien. We zoeken nog meer mensen die MS een gezicht willen geven. Heb je 2 uurtjes de tijd en wil je in jouw eigen buurt meer bekendheid geven aan MS? Meld je aan als collectant en help mee.
Kijk voor meer informatie op www.nationaalmsfonds.nl

Het Nationaal MS Fonds besteedt de collectegelden aan onderzoek (voor een beter leven nu én een toekomst zonder MS), begeleiding en voorlichting.

Een donatie wordt bijzonder gewaardeerd: giro 5057 te Maassluis (NL92 INGB 0000 0050 57). Het Nationaal MS Fonds is 100 % afhankelijk van giften.

Wat is Multiple Sclerose (MS)?
MS (Multiple Sclerose) is een chronische ontstekingsziekte van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg).
Om de zenuwen zit een beschermlaag, het myeline. Bij MS raakt deze beschermlaag op verschillende plekken beschadigd. Hierdoor vertraagt de prikkelgeleiding door de zenuwen. Dat uit zich meestal in (aanvallen van) verschillende klachten, zoals:

  • oogproblemen zoals wazig zien of dubbelzien; 
  • prikkelende, slapende of ‘dove’ armen en/of benen; 
  • pijn, branderig gevoel; 
  • verlammingsverschijnselen;
  • problemen met het plassen en/of de ontlasting;
  • evenwichtsstoornissen en onhandigheid; 
  • vermoeidheid; 
  • spierkrampen; 
  • onduidelijk spreken; 
  • geheugenstoornissen.
  • stemmingsstoornissen.

MS is geen spierziekte!
Er wordt wel eens gedacht dat MS een spierziekte is, maar dit is onjuist. Het is wel mogelijk dat door de beschadigingen in het centrale zenuwstelsel door MS, patiënten hun spieren niet meer of moeizamer aan kunnen zetten tot bewegen.

Feiten over MS:
Auto-immuun reactie 
Bij MS kun je door de terugvallen de beschermlaag (myeline) rondom de zenuwen kwijtraken. De myelinelaag is noodzakelijk om dagelijkse handelingen, zoals het oppakken van een pen, goed te laten verlopen. Ze transporteert bijvoorbeeld informatie van de hersenen naar de spieren. Als de myelinelaag beschadigd raakt, ontstaat er als het ware kortsluiting waardoor dagelijkse handelingen de grootste moeite kosten. De myeline wordt aangevallen door het eigen immuunsysteem, omdat deze cellen de myeline niet als lichaamseigen herkennen.
 
Levensverwachting
De meeste mensen met MS hebben een normale levensverwachting. Doordat MS een auto-immuun ziekte is dat zich richt op de myelinelaag van de zenuwcellen kan het lichaam erg verzwakken en vatbaar worden voor andere ziektes. In zeer zeldzame gevallen kan dit leiden tot een kortere levensduur. Dan spelen vaak ook andere ziekten een rol.  
 

Rolstoelafhankelijkheid
Het merendeel van de mensen met MS wordt niet rolstoelafhankelijk. Wel kan de mate van functiebeperking toenemen in de loop van de tijd.

Medicatie
Er zijn medicaties ontwikkeld die het ziekteproces kunnen vertragen, aanvallen kunnen stoppen en middelen die symptomen kunnen bestrijden. En zijn alleen nog geen genezende middelen voor MS.  

Erfelijkheid
MS is niet erfelijk. MS komt bij bepaalde families wel meer voor dan door toeval verwacht kan worden. Naast omgevingsfactoren zijn er  genetische factoren die een rol spelen bij MS. Vanwege deze genetisch bepaalde factoren hebben sommige mensen meer kans om MS te krijgen dan anderen.
 

Kansberekening

  • 1 op de 1.000 mensen in onze samenleving heeft MS.
  • 20% van de patiënten met MS heeft tenminste 1 familielid met MS.
  • Een kind met een ouder of zus / broer met MS, heeft 2 - 4% kans op de ziekte.