Overslaan en naar de inhoud gaan

Avondvierdaagse in Veendam deed weer van zich spreken

Door op zondag, 14 juni, 2015 - 16:30

IMG_9281.JPG

Door Jacob Kuipers

AVONDVIERDAAGSE - Om in wielertermen te spreken, de eerste etappe van de avondvierdaagse in Veendam ging door het schitterende landschap van Borgercompagnie. Veel natuurschoon en het mooie weer deed wonderen. De tweede dag ging naar Muntendam. Gevoelsmatig was deze wandeltocht zwaar. Ik had zelf het idee dat er meer dan 10 kilometer werd afgelegd maar bij navraag bleek dat niet zo te zijn. Een uitstapje naar het handelsdorp Muntendam vind ik altijd wel interressant. Ze horen een beetje bij Veendam.

Ik heb met veel Muntendammers gewerkt en kom er nog regelmatig. Terwijl we over de Middenweg liepen 'borrelden' mijn jeugdherinneringen weer op. Ik ben weliswaar geboren in Sint Franciscus, zoals veel Oost-Groningers maar getogen aan de Middenweg 70 in Veendam. Ik had het dus reuze naar mijn zin toen we door de 'hoofdstraat' van Veendam liepen. En ik nam de pijnscheuten op de koop toe, die door mijn lichaam gierden.

Maar ik ging door, ik liet mij natuurlijk niet kennen voor eigen publiek. Via de Middenweg in de Kerkstraat gingen we de nieuwbouwwijk in en via de Bovenweg gingen we richting Veendam. Onderweg hadden we een pitstop bij sporthal Ruitershorn. Even een paar rek- en strekoefeningen en daarna ging we weer in de benen. Aangekomen in Veendam waren we dan ook volledig uitgeput.

IMG_2922.jpg

Op de derde dag van de avondvierdaagse deden de wandelaars Ommelanderwijk aan. Een lange lint van lopers/sters liepen zich 'het vuur' uit de sloffen. En ze werden daarbij gesteund door veel bewoners die de moeite namen om het kleurrijk geheel te bekijken. De tuinstoeltjes kwamen op het 'toneel' zodat de bewoners de 'uitslovers' goed konden bekijken.

En dan de muzikale afsluiting van de avondvierdaagse. In een zonnige entourage ging het kleurrijke gezelschap van start. De kick-off was bij het indoorcentrum in Veendam. Plusminus 2000 'uitslovers' namen de moeite om zich op de slotdag te presenteren aan het grote publiek. Fotograaf Gesinus Hemmes van parkstadveendam.nl was ook weer aanwezig en hij wrong zich in allerlei bochten om mooie en goede fotos te maken.

IMG_5199.JPG

De wandelende meute vertrok om half 7 via het Beneden Oosterdiep en Straat Magelhaen en verpleeghuis Veenkade (voormalig Open Haven) kwam in beeld. Daarna de oversteek bij de Sorghvlietlaan en via de Kleine Vaartlaan en Oostlaan kwamen we bij de oversteek van de Veendammerweg. Via de Langeleegte ging het kleurrijke gezelschap naar de Ontspanningslaan. Golfclub de Compagnie kwam ook in beeld en we verzeilden in een idyllsch landschap.

En de laatste meters wogen natuurlijk het zwaarts. Via de Koperslager- en Leerlooierstraat kwamen we in de Raadsgldenlaan. Voordat we het sportveld van de Winkler Prins binnenliepen was er nog een buurtbewoner die de 'helden van de weg' een koude douche bezorgde. En de verfrissende waterstralen konden de wandelaars goed gebruiken voor de slotetappe door het centrum van Veendam.

_MG_3738.jpg

Maar voordat het zover was moesten de wandelende meute zich opstellen op het sportveld bij het Winkler Prins scholengemeenschap. Nadat iedereen zich had verzameld mocht zwemvereniging Bubble zich als eerste presenteren aan het Veendammer publiek. En dat deden ze met verwe, aangezien ze met een hele grote spandoek de Veendammer fans begroeten.

Het was dus druk in 'hartje' Veendam en de horeca deed goede zaken want de terrassen zaten vol. Ja, Veendam deed weer van zich spreken!


Foto's en video: