Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitdeelpunt Eerste Hulp gegroeid en uitgebreid
naar 6 beheerders en 1540 leden

Door Henk Drenth op zondag, 14 juni, 2015 - 08:00

IMG_7458.JPG

BEWOGENHEID - In november 2013 werd op Facebook Uitdeelpunt Eerste Hulp online gezet. Wat begon met twee beheerders en weinig leden is uitgegroeid tot 6 beheerders en 1540 aangesloten leden – ondersteuners. De beheerders zitten in Hoogezand, Beerta, Bellingwolde, Oude en Nieuwe Pekela, Muntendam, Veendam en in Winschoten. De 1540 leden zijn geheel over de provincie Groningen verspreid, en in de kop van Drenthe. Jannie Orsel heeft de site opgericht, en is de hoofdbeheerder. Zij stuurt de 6 beheerders aan. Ieder beheerder heeft zijn eigen dorp en omgeving. Zijn er bijvoorbeeld hulpoproepen in Winschoten of in Pekela, neemt de beheerder daar contact op met de hulpzoekende.

Samenwerking
Mensen hebben niet altijd geld om de spullen op te kunnen halen, en dan is het belangrijk om op meerdere plaatsen beheerders te hebben zodat het beter verdeeld kan worden. De beheerders zijn huisvrouwen, moeders en oma’s die het hart op de goeie plaats hebben, en precies weten wat de noden zijn.

Jannie Orsel coördineert de hulpaanvragen. Alles komt bij haar weer terug, en wanneer er iets is dat de beheerders niet weten wordt het bij haar weer teruggebracht. Voor overleg wordt er regelmatig een vergadering belegd. Bijvoorbeeld om te zien wat er wel en wat er niet goed werkt. Er zijn ook leden geweest die uit het uitdeelpunt waren gezet vanwege achterhouden voor zichzelf. Dat is de bedoeling niet, het gaat om de mensen met te weinig geld die het ook echt nodig hebben.

Breed
Er worden niet alleen levensmiddelen uitgedeeld, maar ook goederen zoals huisraad, witgoed, huishoudelijke apparaten en kleding. Er is een oproep geweest voor korte broeken voor een jongen met een operatie aan zijn been. Er wordt op de site bijvoorbeeld een oproep geplaatst door iemand die een eenpersoons bed zoekt. Jannie verwijst dan door naar de dichtstbijzijnde beheerder. Die dan contact gaat opnemen met de aanvrager.

Voor gratis spullen worden naspeuringen op Facebook gedaan, en ook op Marktplaats. Veel particulieren bieden hun spullen gratis aan. Ook op de eigen Facebook site worden de oproepen geplaatst. De beheerders zoeken ook contact met elkaar voor wie nog wat heeft, of wat weet. Jannie wil niet van de beheerders dat ze de spullen in hun eigen huis gaan opslaan. Is er een bed in Winschoten beschikbaar, maar een aanvraag ervoor komt uit Hoogezand, wordt door de beheerder in Winschoten contact gezocht met die in Hoogezand. Zodat de laatste het bed tijdelijk in bewaring neemt.

Direct
De leden kunnen zelfstandig ondersteuning geven aan hulpbehoevenden. Maar de aanvragers voor hulp blijven anoniem. Zoals aan een gescheiden moeder met twee kleine kinderen. Voor de kinderen zou het niet leuk zijn wanneer bekend wordt dat hun moeder de oproep heeft gedaan. Het verzamelpunt is bij de beheerder waar de hulpvraag ontvangen is. Ook de gevers blijven voor de ontvangers anoniem.

Door instanties kunnen bij hulpbehoevenden de officiële formaliteiten inmiddels al zijn geregeld, maar wat ontbreekt zijn de levensmiddelen. Door de ondersteunende leden wordt er massaal op gereageerd. En hulp kan erg snel gegeven worden, straight to the point. Er kwam voor een hulpaanvrager zoveel boodschappen binnen dat het met twee auto’s was bezorgd. Bezorgen kan indien er voor de hulpaanvrager zelf geen mogelijkheid is om het te halen. Er wordt vooraf gecontroleerd hoe de situatie is om misbruik te voorkomen.

Uit de sleur
Voor kinderen worden er ook regelmatig dingen georganiseerd om hen een onbezorgde middag te geven. Zoals het organiseren van een paasfeest bij de kinderboerderij in Winschoten, waar 70 kinderen zijn geweest. Voor ieder kind was er een cadeautje. Er waren heel veel eitjes gedoneerd. Een verhuurder van feestkostuums had belangeloos een paashaaspak beschikbaar gesteld. In Winschoten mocht een week lang een winkel worden gebruikt om spullen te verkopen, daarvoor had de eigenaar gratis meegewerkt. Door een kramenverhuurder was kramen beschikbaar gesteld. In de zaal van een snackbar werd met beschikbaar gestelde spullen een bingo georganiseerd. Van de opbrengst zijn levensmiddelen gekocht en uitgedeeld. Voor de kerst hadden de leden heel veel kerstspullen gedoneerd om te kunnen verkopen. Van het geld zijn er voor 38 gezinnen kerstpakketten met boodschappen van gemaakt.

Er zijn ook leden die spullen als huishoudelijke apparaten of witgoed over hebben en op de Facebook site zetten. Soms zijn er voor één benodigdheid meerdere aanvragen, en moet er gekeken worden naar wie het hards iets nodig heeft. Zo wordt aan een huishouding met kleine kinderen voorrang gegeven aan een huishouding met een 18 jarige in huis. Een koelkast wordt niet als onnodige luxe gezien. Een oproep gaat uit naar de leden. Die zoeken op allerlei sites naar een exemplaar.

Schrijnend
Onder de hulpvragers zitten mensen die buiten hun schuld in de misère zijn gekomen. Het is crisistijd en het kan iedereen overkomen. Een man en een vrouw waren beiden aan het werk, hadden een huis gekocht, en de kinderen zijn bijna de deur uit. Plotseling komt vader buiten zijn schuld zonder werk te zitten, en ook de moeder is zonder werk. Dan is er ineens een heel andere situatie. De hypotheek kan niet langer worden betaald en het huis wordt door de bank opgeëist. Het gezin komt in de schulden en gaat de schuldsanering in.

Of er komen mensen tengevolge van een scheiding in de financiële problemen. Wanneer de vader geen geld heeft, en de moeder met de kinderen achterblijft met heel weinig. En op een weekgeld komt te zitten met 30 tot 40 euro.

Op scholen wordt al zelfs aan leerlingen een maaltijd gegeven en kleding. Jannie is verbaasd dat dit in Nederland voorkomt. Ze verteld tijdens het gesprek vol vuur. “Dat we hier zo onderuit zijn gekelderd”, vraagt ze zich af. Ze vindt het erg, en vooral voor de kinderen. “Kinderen mogen er niet de dupe van worden. Terwijl er nog zoveel rijkdom is in Nederland. Het zijn florerende tijden voor de bureaus met deurwaarders. Er wordt op de zorgkosten bezuinigd, terwijl de verzekeraars veel geld in kas hebben. Het is geld van de verzekerden”. 

IMG_7465.JPG

Motivatie
Jannie heeft de hulpsite opgericht om de nood te lenigen, en omdat ze vindt dat er niet voldoende gedaan wordt. Zij is als hoofdbeheerder de spin in het web. En is met tussenpozen er dagelijks drie uur mee bezig. Het zijn ook onregelmatige uren. De ene dag is er meer hulpvraag te verwerken, en levensmiddelen en huisraad te regelen, dan de andere. Per dag zijn er regelmatig 20 tot 30 huishoudens waarvoor boodschappen bij elkaar worden gebracht en naar de verschillende beheerders gaat. 

Jannie is zeer gemotiveerd. Ze neemt ook de tijd voor mensen die een heel verhaal hebben, en ze krijgen ook allemaal antwoord. Er is niet echt een tijd aan te verbinden. Ze zorgt wel dat ze ook haar eigen leven heeft, en veel aandacht aan haar 5 kleinkinderen kan geven.

Oproep
Ze wil er ook graag beheerders bij. In Scheemda heeft ze nog geen beheerder. Nu wordt dit nog opgevangen door de beheerder in Winschoten. Het Uitdeelpunt Eerste Hulp werkt veel sneller dan de officiële instanties. Er wordt per privébericht een oproep gedaan naar de leden. Ieder heeft wel iets aan te brengen. Er kan heel snel, binnen 10 minuten is voorgekomen, aan een hulpverzoek worden voldaan.

Jannie zou graag hulp willen hebben van instanties. Ze heeft wel instanties benaderd voor raad en adviezen. Om te vragen hoe iets werkt en hoe het een en ander het beste aangepakt kan worden. Maar meestal kan ze dat niet krijgen. Ze zijn geen officiële vereniging met een internetsite. In een van de gemeentes was wel een alleenstaande moeder met twee kinderen na een huisuitzetting doorverwezen voor acute hulp.

Verschraling
Voorheen kon er bij de gemeente een aanvraag worden gedaan voor een kinderfiets voor de 3 kilometer naar school. Die mogelijkheid is er sinds januari niet meer. Volgens Jannie zijn de gemeentes er ook nog niet klaar voor. Die krijgen zoveel dingen over zich heen. Voorheen hadden de gemeentes ook zoveel geld dat het in IJsland belegd kon worden. Ze kan zich er nog over opwinden. Het geld kon wel weer teruggehaald worden.  

Op Tv wordt gezegd dat de crisis bijna voorbij is. Maar Jannie ziet de hulpaanvragen toenemen. 

Uitbreiding en groei
Inmiddels is de Verjaardag Kinderbox aan de hulpsite toegevoegd, en kan worden aangevraagd. Het is een nieuw onderdeel voor ouders die het vieren van de verjaardag van hun kinderen niet meer kunnen betalen. De kinderbox bestaat uit een pakket met vlaggetjes, ballonnen, twee cadeaus, spelletjes, snoep en een zelfgebakken verjaardagstaart.

Om dit te kunnen bekostigen is aan de site de Veilinghoek Uitdeelpunt toegevoegd. Leden kunnen daarop hun spulletjes veilen. Van de opbrengst wordt ook het busgeld betaald van ouders wanneer hun kind in het ziekenhuis ligt, en dat zelf eigenlijk niet kunnen missen. En het door de gemeente niet wordt vergoed. Ook wordt het geld aangewend voor spullen die niet door de leden zelf kan worden geleverd, maar wel moet worden aangeschaft.

Het aantal leden van het Uitdeelpunt groeit nog iedere dag.

IMG_7453.JPG