Nieuws, Regio

Open Toren-dag op zaterdag 13 juni 2015



OPEN TOREN-DAG - De toren open, de beiaardier achter het klavier en iedereen mag komen kijken. Dat is het idee van de Stichting Klokkenspel Groningen. In de vele jaren dat op de tweede zaterdag in juni de Open Toren-dag gehouden wordt, in die plaatsen in onze provincie waar zich een carillon bevindt, is dan ook al een groot aantal mensen komen kijken. Niet alleen dat carillon is dan de trekker, maar ook de luidklokken, de torenuurwerken en – in sommige gevallen – de oude speeltrommels. En daarnaast natuurlijk het prachtige uitzicht dat het publiek vanuit de torens heeft.

De Stichting Oude Groninger Kerken vindt de Open Toren-dag van de Stichting Klokkenspel Groningen een prachtig initiatief en daarom wordt dit jaar de Open Toren-dag in ééndrachtige samenwerking georganiseerd.

Ook op deze Open Toren-dag, verwachten de diverse deelnemende plaatselijke stichtingen en commissies weer heel veel enthousiaste bezoekers.

Op deze Open Toren-dag willen de SKG en SOGK een breed publiek kennis laten maken met de interessante dingen, die in de torens zijn te zien. In 2015 vindt de Open Toren-dag plaats op zaterdag 13 juni van 13.00 uur tot 16.00 uur.

De te bezoeken torens zijn:

  • Appingedam, toren van de Nicolaïkerk; de Stichting Damster Klokkenspel laat beiaardier Vincent Hensen optreden en het publiek ontvangen.
  • Groningen, Martinitoren; voor de Stichting Martini Beiaard Groningen is beiaardier Auke de Boer de gastheer.
  • Middelstum, toren Hippolytuskerk; beiaardier Henk Veldman bespeelt het carillon voor de Commissie Hemony Beiaard. Het publiek kan ook de speeltrommel bekijken die momenteel in restauratie is.
  • Veendam, toren van de Oude kerk; voor de Stichting Carillon Veendam verzorgt beiaardier Levina Pors de bespeling.
  • Winschoten, ‘Olle Witte’ (de Winschoter toren); voor het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt demonstreert beiaardier Adolph Rots het carillon in de toren.

Plaatselijke vrijwilligers staan bij de volgende torens van de Stichting Oude Groninger Kerken, behorend tot het project Landmerken, klaar om de bezoekers te woord te staan:

  • Toren Hornhuizen
  • Toren Uitwierde
  • Toren Termunten
  • Toren Finsterwolde

De Stichting Klokkenspel Groningen kan constateren dat de belangstelling voor de veelal eeuwenoude beiaarden en luidklokken in onze provincie flink toeneemt en zij verwacht door de samenwerking met de Stichting Oude Groninger Kerken dat de Open Toren-dag 2015 daar opnieuw toe bijdraagt. Op deze dag is ook de onlangs door de Stichting Klokkenspel Groningen uitgegeven CD “Carillons in Groningen” voor € 5,- verkrijgbaar met daarop alle carillons van de provincie.