Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilig Avond4daagse wandelen
door inzet van verkeersregelaars

Door Henk Drenth op woensdag, 3 juni, 2015 - 23:30

_MG_3093.jpg

VERANTWOORDELIJKHEIDSGEVOEL - Zoals elk jaar zorgen de verkeersregelaars ervoor dat de deelnemers aan de Avond4daagse veilig kunnen wandelen. Deze mensen leidden de vele wandelaars en verkeersdeelnemers in veilige banen.

Sinds 1 mei 2000 is in de Nederlandse Verkeerswetgeving de verkeersregelaar opgenomen, die als burger bevoegd is om het verkeer te regelen. Het optreden als verkeersregelaar is onder verantwoordelijkheid en controle van de politie. Ze zijn middels de wet aangesteld en hebben als zodanig bevoegdheden meegekregen. Wat veel mensen niet weten is dat het niet opvolgen van hun instructies streng beboet kan worden. De veiligheid staat voorop, en daarom zijn ze niet voor spek en bonen ingezet.

Organisaties van evenementen op en langs de openbare weg zijn verplicht om verkeersregelaars in te zetten. De verkeersregelaars zijn naast beroeps ook veelal vrijwilligers en door de politie geïnstrueerd.

Tijdens de Avond4daagse in Wildervank hebben ongeveer 25 verkeersregelaars zich ingezet voor het veilig kunnen wandelen. De organisatie van de avondvierdaagse wordt door de stichting Sportfederatie Wildervank verzorgd. Joop Molema is daar het langst bij betrokken, al zo lang dat men inmiddels de tel is kwijtgeraakt.

De sportfederatie bestaat uit afvaardigingen van drie sportverenigingen uit Wildervank, Ina de Heer is voor de zwemclub T.H.O.R. vertegenwoordigd, Trijnie Hadders voor v.v. Wildervank en Lida Pol voor de Volleybalvereniging LIS. Er wordt altijd geprobeerd om verkeersregelaars binnen de eigen verenigingen te vinden. Omdat dit niet altijd binnen de verenigingen zelf lukt worden er ook verkeersregelaars van buitenaf ingeschakeld. Trijnie Hadders doet de planning en geeft aan waar ze moeten staan.  

_MG_3067.jpg

Zo’n 2 jaar geleden hebben de verkeersregelaars op het politiebureau nog hun cursus gevolgd, tegenwoordig kunnen er ook de examens via het online verkeerregelaarsexamen worden afgelegd. Bij het niet slagen van dit examen is er geen bevoegdheid en mag men beslist niet als verkeersregelaar worden ingezet. Een getuigschrift wordt pas afgegeven nadat alle vereiste examens zijn afgelegd. Tijdens een evenement moet een verkeersregelaar zich altijd kunnen identificeren, en dient ook het certificaat ten alle tijde te kunnen tonen.

Sommige vrijwillige verkeersregelaars zijn het alleen om de avondvierdaagse te kunnen begeleidden. De vrijwillige verkeersregelaars hebben dezelfde rechten en plichten als de beroeps verkeersregelaars. Om zelfstandige verkeersregelaar te kunnen worden moet men minimaal 18 jaar zijn. Verkeersregelaar kan men al zijn vanaf 16 jaar, maar dan alleen onder directe toezicht van de politie.

Als verkeersregelaar dient men over veel inzicht te beschikken en een groot verantwoordelijkheidsgevoel te hebben. De uitstraling is belangrijk en een goed inzicht om conflicten te kunnen oplossen. Weggebruikers dienen hun aanwijzingen op te volgen. Een verkeersregelaar mag ook niet afgeleid worden van zijn werkzaamheden.

De verkeersregelaars dragen reflecterende hesjes, welk voldoen aan wettelijke normen. Deze hebben de opschrift verkeersregelaar, en mogen alleen tijdens uitoefening van hun taak op de plek zelf worden gedragen. Schrijfgerei voor eventueel noteren van het nummerbord en omschrijving situatie hoort er standaard bij. Ook bij de controleposten waren er verkeersregelaars aanwezig.