Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen vuurdoop voor
Dennis Pattje en Thijmo Koolman als deejay duo

Door Eindredactie op zaterdag, 30 mei, 2015 - 10:10

20150530_Koolman_R_IMG_0939.JPG
Dennis Pattje en Thijmo Koolman 

Door Jacob Kuipers

DJ - De 15-jarige wedstrijdzwemmer Thijmo Koolman en de 16-jarige Dennis Pattje willen in de toekomst samen doorbreken als deejay duo. Het is allemaal begonnen toen Thijmo jarig werd. Op een gegeven ogenblik zegt Thijmo tegen Dennis: “Ik ga een verjaardagsfeest geven”. Waarop Dennis antwoordde: “Wat mooi. Dan kun jij wel deejay worden”. Het werd een hele gezellige avond. Later komt er een vriend van het duo naar ze toe en zegt: “Jullie kunnen ook wel een duo vormen”. Thijmo Koolman: “Daar hebben we een week over na gedacht en het leek ons een fantastisch idee. We zijn er gelijk mee begonnen”. En de echte 'vuurdoop' zouden de toekomstige deejays op 1 mei al houden, maar het discofeest in zwemparadijs Tropiqua in Veendam is in het 'water gevallen'. Wanneer het feest wel wordt gehouden is op dit moment nog een groot vraagteken.

Dat Thijmo op de planken staat als deejay heeft hij allemaal te danken aan zijn maatje Dennis, die al langer als deejay acteert. Maar Dennis heeft niks met zwemmen te maken, dit in tegenstelling tot Thijmo, die een verdienstelijk wedstrijdzwemmer is. Thijmo was 7 jaar toen hij zwemles kreeg bij zwemvereniging ZCM uit Muntendam. Maar na een akkefietje met zijn trainster is hij lid geworden van Bubble.

Het ging gelijk al heel goed bij Bubble en zijn trainers waren Alex Houwen, Henk Eleveld en Henk Jonker. Thijmo heeft, sinds hij bij Bubble traint, veel persoonlijke records gezwommen. En zijn sterkste onderdeel is de vlinderslag, tevens ook de moeilijkste slag. De inwoner van Muntendam heeft nationaal ook aan de 'weg' getimmerd. “Ik heb tegen de allerbeste zwemmers van Nederland gezwommen”, zegt hij met enige trots. In Eindhoven heeft hij de 'Pietercup' gewonnen. Dat is een cup die genoemd is naar oud-zwemmer en Olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband.

Thijmo Koolman staat bij Bubble op éénzame hoogte in zijn discipline, de vlinderslag. Thijmo heeft verder geen concurrenten die hem het leven 'zuur' maakt bij Bubble. “Er is heel veel verschil in leeftijd en in de leeftijd waarin ik zit, dat is een hele grote groep”, vult Thijmo aan, die in het dagelijkse leven studeert in Winschoten. En hij wil later technicus worden.

Thijmo heeft geen ambities om echt door te breken bij het zwemmen. Nationaal of internationaal. “Nee, dat niet”, zegt Thijmo. “Ik vind het wel mooi bij Bubble, maar niet verder”. Dus je wilt geen tweede Pieter van den Hoogenband worden? “Nee”, klinkt het resuluut uit de mond van het zwemtalent uit Muntendam. Toch probeer ik hem nog op andere gedachten te brengen of de Olympische spelen iets voor hem zou zijn. “Dat vind ik niet mooi”.

Thijmo wint bijna alles bij Bubble. Je kijkt in het progamma boekje en je weet vooraf al dat Thijmo gaat winnen. Is het dan nog wel mooi bij Bubble, want je hebt hier geen concurrentie? Koolman: “ Nou, soms is er nog wel iemand die ook hard zwemt, maar die zwem ik er zo uit”. Daarom zeg ik tegen je, je moet hogerop, maar daar heb je geen zin in. Daarom wil je dus professioneel disjockey worden.

Wat voor muziek draaien jullie? Dennis: “Je hebt van die gewone radionummers. Wij willen hardstyle, dat is een kick, die versnel je, dan krijg je echt zo'n dikke bas er in en dat vinden wij geweldig. Daar willen wij mee door breken. Echte hardstyle liedjes”. Draaien jullie al in discotheken? Dennis: “Nee nog niet, dat proberen wij te halen. We gaan straks e-mails versturen naar uitgaansgelegenheden”.

Willen jullie later wel profesionele disjockeys worden? “Toen ik klein jongetje was, had ik ook een idee omdat heel graag te willen doen. Toen zei mijn vader en moeder, dat gaat niet zomaar, maar het gaat mij wel lukken”, klinkt het overtuigend uit de mond van Thymo. Zijn er ook deejays waar je een voorbeeld aan hebt. Dennis: “Ja Psyko Punkz en Headhunters”. Is het voor een disjockey belangrijk dat je de dansvloer vol moet hebben? “Dat is het allerbelangrijkste voor een disjockey. Want anders is het geen feest”, zeggen ze in koor. 

Het duo vraagt vooraf aan het publiek altijd wat voor muziek er gedraaid moet worden. Dennis: “Zodat het voor iedereen zijn avond wordt. Het is niet zo, dat we onze zin krijgen, maar het gaat ook om de anderen. Want anders zijn ze zo weg en je hebt een lege dansvloer”. 

De bedoeling van het tweetal is om door te breken en professioneel disjockey te worden zodat ze kunnen optreden in discotheek Fox in Stadskanaal. In natuurlijk de stad Groningen en als dat allemaal een beetje doorstroomt dan krijgt het duo misschien wel heel Nederland aan hun 'voeten'.