Overslaan en naar de inhoud gaan

2e Divisie trapt op 3 juni af in Haarlem

Door Eindredactie op woensdag, 20 mei, 2015 - 10:58

VOETBAL - Op woensdag 3 juni is het zover. Dan start in Haarlem de 2e Divisie, een competitie tussen vier clubs die weliswaar verdwenen zijn uit het betaalde voetbal, maar niet uit de harten van de vele fans in Haarlem, Schiedam, Veendam en Wageningen.

HFC Haarlem, SVV, Veendam en Wageningen spelen op vier woensdagen in juni een halve  competitie die afgesloten wordt met de finaledag op 24 juni op de legendarische Langeleegte van Veendam.

De elftallen bestaan uit spelers van naam en faam die ooit uitkwamen in het eerste elftal van de vier clubs, dan wel geboren zijn in de desbetreffende stad. De teams vormen een dwarsdoorsnede van vele generaties voetballers die de fans van HFC Haarlem, SVV, Veendam en Wageningen zoveel plezier hebben bezorgd in de loop der jaren, maar die vrij plotseling van het toneel werden weggerukt. Wageningen (in 1992), Haarlem (2010) en Veendam (2013) via een faillissement, SVV ging eerst op in SVV/Dordrecht’90, waarna de verwijzing naar SVV al snel werd geschrapt. Drie van de vier clubs zijn nog actief in het amateurvoetbal, enkel Wageningen leeft voort in de herinnering.

Om de fans iets terug te geven van wat ooit verloren is gegaan, hebben de initiatiefnemers Leo Oldenburger en Edwin Struis de 2e Divisie in het leven geroepen. Een ludieke competitie gestoeld op een mengeling van heimwee en nostalgie, op een ondergrond van echt gras, in de oorspronkelijke stadions van de vier clubs en onder leiding van gerenommeerde scheidsrechters als Dick Jol, Ruud Bossen, Sander van Roekel en Henk van Ettekoven.

Niet alleen de teams herleven, ook de outfits beleven een revival. Met dank aan COPA, het kledingmerk dat een naam hoog te houden heeft op gebied van retroshirts. De vier stijlvolle, speciaal voor de 2e Divisie ontworpen tenues, zijn te bestellen op zowel de websites van Copa (www.copafootball.com) als die van de 2e Divisie (www.2edivisie.nl) zelf.

Op 3 juni trapt de 2e Divisie af in het stadion van Haarlem, op 10 juni verplaatst de karavaan zich naar Wageningen, om een week later (17/6) sportpark Harga in Schiedam aan te doen. De legendarische Langeleegte van Veendam vormt het strijdtoneel van de finaleavond op 24/6. De toegang is gratis.

De wedstrijden van 2 x 25 minuten zullen worden omlijst met allerlei activiteiten, kraampjes, non-evenementenbier en volop frituurvertier. Zo zal snackkoning Het Beste Broodje (www.hetbestebroodje.nl) een speciaal in het leven geroepen hihahondelul xxl verkopen.


SPEELSCHEMA

Haarlem, 3 juni:

19.30 uur: Wageningen-SVV

20.45 uur: Haarlem-Veendam

Arbiter: Dick Jol

Wageningen, 10 juni:

19.30 uur: Haarlem-SVV

20.45 uur: Wageningen-Veendam

Arbiter: Sander van Roekel

Schiedam, 17 juni:

19.30 uur: Wageningen-Haarlem

20.45 uur: SVV-Veendam

Arbiter: Ruud Bosse

Veendam, 24 juni:

19.00 uur: nr. 1 comp – nr. 4 comp (2 x 15 minuten)

19.45 uur: nr. 2 comp – nr. 3 comp (2 x 15 minuten)

20.30 uur: strijd om 3e plaats (1 x 20 minuten)

21.00 uur: finale (2 x 25 minuten)  

Arbiter: Henk van Ettekoven


ADRESSEN 

Stadion Haarlem: Sportweg 8, Haarlem

Stadion Wageningen: Generaal Foulkesweg 108, Wageningen

Stadion SVV: Sportpark Harga, Sportlaan 54, Schiedam

Stadion Veendam: De Langeleegte, Langeleegte 16a, Veendam