Overslaan en naar de inhoud gaan

Workers - Verrassende eigen textielcollectie in het
Veenkoloniaal Museum Veendam

Door Eindredactie op dinsdag, 12 mei, 2015 - 11:16

EXPOSITIE - In het kader van het 75-jarig bestaan toont het Veenkoloniaal Museum in Veendam van 31 mei tot en met 23 augustus een verrassende selectie uit de eigen textielcollectie. Met als thema 'Workers' wordt werkkleding getoond uit de jaren 1890-1960, van zowel mannen als vrouwen. Van boezeroen tot zeemansbroek en van de schorten op de huishoudschool tot het galakostuum van burgemeester Van Beresteyn. Zo goed als nieuw, maar vaak ook tot op de draad versleten. En heel bijzonder: aanraken mag!

Iedereen in welkom op de feestelijke opening op zondag 31 mei om 14.00 uur. Er is voor alle bezoekers een doorlopend programma samengesteld met 'voor elk wat wils'. Zo lopen er onder het motto 'Levende geschiedenis' allerlei personages door het museumgebouw in historische kleding, is er een film te zien over vrouwenarbeid en wordt een nazaat van de befaamde textielfabrikantenfamilie Schmidt uit Wildervank geïnterviewd. Voor de kinderen is er een leuke knutselactiviteit in de Tiemo Tijdloos Knutselruimte. De speciale toegangsprijs voor deze middag is 2,50 euro voor volwassenen en kinderen tot en met 12 jaar mogen onder begeleiding van een volwassene zelfs gratis naar binnen.

Het kledingdepot van het Veenkoloniaal Museum herbergt een bijzondere collectie werkkleding. Naast tientallen zogenaamde ‘stuutsiekoorn’ (ribfluwelen of manchester) jassen en broeken, omvat ze ook degelijke werkschorten, kleurrijke veenarbeidersbroeken en stoere kleding gedragen door zeelieden. Een enkele keer vrijwel ongedragen, maar meestal tot op de draad versleten en vaker nog keer op keer versteld om opnieuw gedragen te worden.

Behalve de kleding wordt in de tentoonstelling ook een zeldzame verzameling (detail)foto’s van ‘workers’ getoond. De expositie is daarmee niet alleen een kroon op het werk van de textielwerkgroep van het museum die al jaren de collectie beschrijft en inventariseert, maar ze is eenzelfde kroon voor de bibliotheekmedewerkers die de collectie foto’s van de Groninger Veenkoloniën beheren.

De authentieke kleding hangt -op enkele zeer kwetsbare stukken na- voor één keer nu eens niet in vitrines. Bij collega-musea allerminst gebruikelijk, maar het credo bij 'Workers' is: aanraken mag! Het publiek wordt zo uitgenodigd om te zien én te voelen hoe kleding vroeger eindeloos werd gestopt en versteld en hoe stug en stevig die oude ‘stuutsiekoor’ eigenlijk was.

Museumplein 5, 9641AD Veendam, telefoon: 0598 364224
open: di-do 11 t/m 17 uur / vr-ma 13 t/m 17 uur