Overslaan en naar de inhoud gaan

Sporthal De Hoogkamp Veendam heeft
mogelijk foute naam

Door op maandag, 11 mei, 2015 - 11:11

_MG_2014.jpg

NOORD - De gemeente Veendam heeft per brief opnieuw het verzoek gekregen om sporthal De Hoogkamp in Veendam een andere naam te geven, volgens het Dagblad van het Noorden.

De naam van de sporthal verwijst naar oud-burgemeester Johan Anne Hoogkamp. Die ondertekende in de Tweede Wereldoorlog opdrachtbrieven om tientallen Joden uit Veendam te laten deporteren. Veel van hen werden later door de Duitsers omgebracht.

Berisping
De briefopstellers – onder meer het Centraal Joods Overleg (CJO) en De Vereniging Kinderen van Verzetsdeelnemers 1940-1945 – vragen Veendam om de naam op de sportzaal aan de Voormolenstraat te verwijderen. De oud-burgemeester van Veendam werd na de oorlog geschorst vanwege ‘verregaande medewerking aan de Duitsers', maar kreeg uiteindelijk alleen een berisping van de zuiveringscommissie.

Geweigerd
De gemeente weigerde vorig jaar nog de naam aan te passen. Ze erkennen dat er twijfels over Hoogkamp waren, maar dat er geen nieuwe bewijzen zijn aangeleverd. Veendam buigt zich nog over een reactie op het nieuwe verzoek.