Overslaan en naar de inhoud gaan

Oost Groningen afvalloos is niet onmogelijk!

Door Eindredactie op zondag, 10 mei, 2015 - 17:54

AFVAL - In Zuidwending  is donderdag 7 mei jl. op het CDA symposium de weg naar afvalloos Oost Groningen ingeslagen. Met de inleidingen en de discussie zijn er praktische mogelijkheden ingebracht.

Henk de Vries van Sita noemt gemeente Zwolle als voorbeeld van omgekeerd inzamelen. Plastic verpakkingen, drankverpakking en blik gaan in de grijze container en worden door de ophaaldienst  periodiek geleegd. Hiermee kunnen zoveel mogelijk bruikbare grondstoffen opnieuw voor verwerkt tot nieuwe producten. Groenafval (GFT) gaat in de groene container en papier in de “blauwe” container zoals dat in Veendam ook gebeurt. Op de containers geven stikkers de juiste informatie. De Consument koopt gemiddeld wekelijks 7 kg producten in de winkels, per persoon is er ca. 1 kg restafval per week. Het weinige restafval wordt in Zwolle niet aan huis opgehaald, maar dat moet naar ondergrondse containers worden gebracht die, evenals de glasbak en kleding bak, slim bereikbaar zijn  geplaatst.

Henk Bos van Virol benadrukte het belang van de werkgelegenheid in Oost Groningen. Bijvoorbeeld de bewerking van ingeleverde elektronische apparatuur en andere ingezamelde producten gebeurt nu voornamelijk in Duitsland en op plaatsen in het westen. Voorscheiding en sortering van ingezameld afval kunnen we ook in Oost Groningen oppakken. Deze werkgelegenheid, waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk kunnen, kunnen we hier prima gebruiken. Het is een schone taak om hier de circulaire economie een impuls te geven. Meervoudige waarde creatie heeft zeker mogelijkheden. Zo heeft VIROL de demontage van elektronische apparatuur in Scheemda gestart. Dat gebeurde eerst in het buitenland. Nu zijn er in een hal in Scheemda 10 arbeidsplaatsen gecreëerd. Zo zijn er meer mogelijkheden. Oost Groningen heeft kansen waarom zouden wij die niet benutten?

André Hammenga, wethouder gemeente Veendam, draagt duurzaamheid een warm hart toe. Het onderwerp dat hem al veel jaren bezig houdt. Hij ziet veel mogelijkheden voor verbetering. De kunst is om medestanders te vinden die er ook voor willen gaan. Het restafval was in 2014 ca. 220 kg per persoon. Dat moet volgens het rijksprogramma in 2020 zijn teruggebracht naar 100 kg. En in 2025 naar 30 kg. Er zijn in ons land projecten die tot  5 kg restafval gaan. Zijn motto is minder afval, meer grondstoffen hergebruiken. Daar ligt een taak voor ons allemaal.

Belangrijk is de medewerking en de goede wil van inwoners en bedrijven. Zonder deze zal het inzamelen geen succes worden. Deze maand en in juni worden inwoners van Veendam uitgenodigd om mee te denken over de duurzaamheid die we als gemeente in 2030 willen bereiken. Dat geld niet alleen voor afval maar ook andere thema’s als energie en water.

Ook kunnen we als gemeenten in Oost Groningen meer samenwerken in voorscheiding van afval en voorbewerken voor hergebruik. De bestaande structuur voor de afvalverwerking SOZOG, een samenwerkingsverband van 9 Oost Groninger gemeenten, kunnen we hier voor gebruiken.

De aanwezigen op het symposium waren zeer gemotiveerd. De discussie onder leiding van Ricky van de Aker was geanimeerd. Zo snel mogelijk praktisch aan de slag werd er gezegd. Veel creatieve ideeën werden ingebracht. Indien alle afval wordt hergebruikt tot grondstoffen zijn we afvalloos was de conclusie. Bezinning op de aanpak is belangrijk. Kan de samenleving samen, bijvoorbeeld in coöperatie vorm, hier het draagvlak en uitvoering voor verbeteren?

Ter informatie: 

www.zwolle.nl
www.rwsleefomgeving.nl