Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitreiking gemeentemedailles Kelowna - Veendam

Door op dinsdag, 5 mei, 2015 - 23:22

IMG_7377.JPG

FAREWELL - Tijdens het Farewell diner voor de veteranen in hotel Parkzicht heeft burgemeester Sipke Swierstra op dinsdag 5 mei twee gemeentemedailles uitgereikt aan de stichtingen Kelowna - Veendam Sister City Association en Veendam - Kelowna. Deze stichtingen waren vooraf niet van deze uitreiking op de hoogte gesteld en tot op het laatste moment was het een verrassing.

IMG_7313.JPG

De stichtingen hebben zich gedurende vele  jaren ingezet voor de Veendammer gemeenschap door de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en de relaties tussen Kelowna en Veendam levend te houden. Het college had daarom het besluit genomen om de stichtingen een gemeentemedaille toe te kennen.

IMG_7336.JPG

Ontmoetingen
In 1971 vond het eerste uitgebreide bezoek plaats van de Canadese veteranen aan Veendam. Vele ontmoetingen zouden volgen. De afgelopen jaren ontving Veendam jaarlijks op 4 en 5 mei een delegatie van Canadese veteranen.

IMG_7354.JPG

Op 8 december 1986 is de stichting Veendam-Kelowna opgericht. In samenwerking met de Canadese tegenhanger de Kelowna - Veendam sister Asssociation zijn sindsdien vele activiteiten en uitwisselingen georganiseerd en verschillende  contacten onderhouden. Al jaren worden uitwisselingen georganiseerd tussen leerlingen van scholengemeenschap Winkler Prins en KLO Middle school. Voor velen een ervaring voor het leven.

Waardering
De laatste jaren wordt het steeds moeilijker om veteranen te vinden die de lange reis van Canada naar Nederland kunnen maken. De gemiddelde leeftijd van de veteranen ligt inmiddels boven de 90 jaar.

IMG_7361.JPG

Om die reden heeft het college in 2013 besloten om in 2015 ter gelegenheid van het feit dat het 70 jaar is geleden dat de Tweede Wereldoorlog is afgelopen, nog eenmaal een grootschalige delegatie uit Kelowna uit te nodigen om deel te nemen aan de herdenking op 4 mei en aan de bevrijding op 5 mei. Om de vele verdiensten van beide stichtingen te onderstrepen, heeft het college besloten zijn waardering uit te spreken door aan beide stichtingen de gemeentemedaille  toe te kennen.

IMG_7387.JPG

Gemeentemedaille
Het college kan een gemeentemedaille toekennen aan (rechts)personen die door uitzonderlijke prestaties zich meer dan gewoon verdienstelijk hebben getoond of die zich gedurende lange tijd ten opzichte van de Veendammer gemeenschap grote verdiensten hebben verworven.