Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote opkomst bij herdenking oorlogslachtoffers
in Veendam en Wildervank

Door Eindredactie op dinsdag, 5 mei, 2015 - 13:40

_MG_2229.jpg
J.G. Pinksterstraat Veendam

Meer foto's volgen nog.

4 MEI - Een groep van twintig Canadezen van de partnergemeente Kelowna is in Veendam om te herdenken en vieren dat Nederland 70 jaar geleden is bevrijd. Aan het hoofd van de delegatie staat de burgemeester van Kelowna, Colin Basran. Ook drie veteranen maken deel uit van de delegatie uit Kelowna.

_DSC8826.jpg
J.G. Pinksterstraat Veendam

Twintig leerlingen van de KLO Middle School in Kelowna waren de afgelopen dagen te gast bij scholengemeenschap Winkler Prins. De leerlingen doen samen met een groep geselecteerde Nederlandse leerlingen van Winkler Prins mee aan een uitwisselingsprogramma, dat grotendeels in het teken staat van herdenken en vieren.

Voor de Canadese delegatie was er de afgelopen dagen een uitgebreid programma samengesteld met uitstapjes naar o.a. Ter Apel en Boertange en kregen ze een rondleiding bij Nedmag.


_DSC9006.jpg
J.G. Pinksterstraat Veendam

Maandag werden de gasten uit Kelowna eerst ontvangen in het Herinneringscentrum Westerbork. Aansluitend was het gezelschap aanwezig bij de Dodenherdenking in Veendam.

Ook in 2015 staat de gemeente Veendam uitgebreid stil bij alle oorlogsslachtoffers die er toen, maar ook de afgelopen jaren gevallen zijn. Het thema van de 4 mei herdenking van dit jaar is ‘Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst’.

_MG_2156.jpgJoods Monument aan de Bendiksstraat

De jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst vond plaats in de Nederlands Hervormde kerk in Veendam. Naast de gemeente leverden ook diverse andere organisaties een bijdrage. Gastheer was burgemeester Sipke Swierstra. Aansluitend was er een stille tocht naar het Joods Monument aan de Bendiksstraat en naar de Engelse graven.
De tocht eindigde bij het nationaal monument aan de J.G. Pinksterstraat. Hier werden om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden.

Wildervank

Op hetzelfde tijdstip was er ook een herdenking bij het monument aan de Postkade in Wildervank. Met ieder jaar meer belangstelling en ook steeds meer kinderen doen aan de herdenking mee.

Ook was er was een herdenking bij de Joodse begraafplaats aan de Sluisweg in Ommelanderwijk.

Op 5 mei zijn de Canadezen samen met burgemeester Sipke Swierstra te gast in Groningen bij de activiteiten in het bevrijdingsbos.

IMG_9825.JPG
Wildervank

De 70-jarige herdenking op 4 mei in Veendam is de laatste waar een delegatie uit het Canadese Kelowna bij aanwezig is. Burgemeester Sipke Swierstra: Het is de laatste keer dat de gemeente Veendam een delegatie uit Kelowna ontvangt om gezamenlijk deel te nemen aan de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. De laatste jaren was het gebruikelijk dat veteranen uit Kelowna hierbij aanwezig waren. Voor de veteranen wordt het steeds moeilijker om de lange reis naar Nederland te maken. Daarom is besloten om de 70ste viering aan te grijpen als gelegenheid om hier nog eenmaal samen met vertegenwoordigers uit Kelowna bij stil te staan. De wijze waarop we de stedenband tussen Veendam en Kelowna in de toekomst vorm en inhoud kunnen geven, zal ik met burgemeester Basran uit Kelowna gaan bespreken. Ik vind de uitwisseling tussen leerlingen van Winkler Prins en de KLO Middle School in Kelowna een goed voorbeeld van de manier waarop je dat kunt doen.”