Overslaan en naar de inhoud gaan

Plaatsing herdenkingsstenen in de gemeente Veendam

Door op vrijdag, 1 mei, 2015 - 13:44

HERDENKINGSSTEEN - Op maandag 4 mei 2015 worden door de Stichting Herdenkingsstenen Veendam-Wildervank (SHVW) officieel de eerste herdenkingsstenen geplaatst. Deze herdenkingsstenen worden geplaatst bij de voormalige woningen van Joodse inwoners van de gemeente Veendam. Deze inwoners zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog uit hun huizen weggevoerd en vervolgens in de vernietigingskampen in Oost Europa vermoord. Het programma begint om 11.45 uur in het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum in Wildervank. De steenleggingen vinden vanaf 14.00 uur plaats.

Nagedachtenis
Door middel van die stenen wil de Stichting Herdenkingsstenen Veendam-Wildervank (SHVW) de nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers levend gehouden. Vanuit Veendam zijn ongeveer 170 joodse inwoners in de oorlog weggevoerd en omgekomen. De stenen versterken de bewustwording van huidige en toekomstige generaties over de Tweede Wereldoorlog.

Stichting
Een belangrijk onderdeel van het werk van de SHVW is het opzetten van onderwijsprojecten. Hiermee wil de SHVW jongeren, zowel op basisscholen als ook in het voortgezet onderwijs, bewust maken van de gebeurtenissen in de jaren 1940-1945.

Programma
De plaatsing van de herdenkingsstenen wordt voorafgegaan door een bijeenkomst in het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum, Torenstraat 108 in Wildervank. Daar zal het woord gevoerd worden door Koos Gräper (voorzitter van SHVW), Sipke Swierstra (burgemeester), Dirk Mulder (directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Moritz Tof (nabestaande). De betrokkenheid van een groot aantal scholen bij het project komt tijdens deze plechtigheid tot uiting door het voorlezen van de namen van de slachtoffers door leerlingen van basisscholen en het voortgezet onderwijs in de gemeente Veendam. Het geheel wordt omlijst met muziek uitgevoerd door Klezmer & Co.