Overslaan en naar de inhoud gaan

EHBO Veendam huldigt 7 jubilarissen

Door Henk Drenth op donderdag, 30 april, 2015 - 14:09

IMG_5561.JPG

UNICUM - Voorzitter Bram Mulder van de EHBO Veendam heeft maar liefst 7 jubilarissen in het zonnetje gezet. In de geschiedenis van de Veendammer EHBO vereniging was dit voor het eerst. Eerdere keren waren het er twee, en hooguit drie jubilarissen in één keer.

De jubilarissen zijn tijdens de jaarvergadering gehuldigd. Ook een unicum zijn de 3 leden tegelijk met hun 40 jarig lidmaatschap.

IMG_5558.JPG

Op de foto staat links de trotse voorzitter Bram Mulder. Naast hem in volgorde; Jaap Matthezing - 40 jaar lid, Leo Boswijk - 40 jaar lid, en Luut Mulder ook met het 40 jarig lidmaatschap. Berend van Buizen is 35 jaar lid en Jack Horst 30 jaar.

Mevrouw Heikens was verhinderd, zij is 45 jaar lid van de vereniging. Ook Menno de Jong kon niet aanwezig zijn, hij heeft het 25 jarig lidmaatschap.

IMG_5707.jpg

Bij de huldiging horen ook de speldjes. Aan het dragen van een jubileumspeldje is een EHBO'er ook te herkennen, wat in andere plaatsen een voordeel kan zijn. De laatste uitreiking heeft vorig jaar plaatsgevonden met 3 personen.

Cursussen
De EHBO leden komen voornamelijk uit Veendam. Een lid uit Oude Pekela heeft jarenlang in Veendam gewoond en is van de Veendammer EHBO lid gebleven.

IMG_5553.JPG

De vereniging telt honderd leden, waaronder er veel bedrijf EHBO'ers zijn die de cursussen volgen. Er zijn zes groepen over de maandagavond en over de woensdagavond verdeeld. En dit zes weken achter elkaar aan. Dit jaar zijn er op wens van een aantal leden voor het eerst ook groepen op twee opeenvolgende zaterdagen. De kaderinstructeurs Gea Veenstra en Atse van der Ploeg geven de cursussen. De bijeenkomsten kenmerken zich door een gezellige sfeer.

Evenementen
Inzet van de EHBO’ers is onder andere tijdens de avondvierdaagsen en wielerkoersen, zoals de Grote- en de Kleine Omloop van de Veenkoloniën. Bij atletiekwedstrijden van Atletiek Wildervank - Veendam zijn ze present, en tijdens de Concours Hippique in Zuidbroek. Ook zijn ze op evenementen als de Vakantiemarkten Veendam en de Kerstmarkt te zien, waar ze zelf ook met een stand aanwezig zijn. En zijn ze de bekende gezichten voor het publiek.

IMG_5539.JPG

Jarenlang is er ook inzet geweest tijdens de wedstrijden van de BV Veendam en later de SC Veendam. Geblesseerde spelers werden door de EHBO van het veld gehaald, om door de clubarts verzorgd te kunnen worden. Na de rellen tussen FC Groningen en Den Bosch supporters werd een supporter neergestoken, dat bracht het nodige met zich mee.

Lotus
Twee keer per jaar is er het Lotus carrousel. In samenwerking met de Lotus vereniging die dan als gewonden geschminkt zijn.

IMG_5534.JPG

Men leert nieuwe vaardigheden aan en het bijhouden van de oude. Het juist aanleggen van verbanden wordt geleerd en geoefend. Tijdens de cursus wordt met de defibrillator reanimatie AED gesimuleerd. Er wordt ook op takenverdeling geoefend. Dat gebeurd blindelings. Iedereen weet van elkaar wat hij of zij moet doen.      

Door het in de praktijk brengen van aangeleerde EHBO technieken zijn er tijdens een reanimatie mensen gered. Soms lukt het niet, dat geeft een gevoel van onmacht en verslagenheid. Zoiets kan op je pad komen. De vereniging heeft twee AED's, die bij ieder evenement paraat zijn en inzetbaar.

IMG_5573.JPG