Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitwisselingsproject Winkler Prins Veendam
KLO Kelowna (Canada)

Door Eindredactie op vrijdag, 24 april, 2015 - 12:09

29 april tot 6 mei staat in het teken van de Liberation of Holland Tour

UITWISSELING - Op woensdag 29 april arriveren 20 studenten uit het Canadese Kelowna in Veendam. De leerlingen van de KLO Middle school komen samen met een delegatie vertegenwoordigers en 3 veteranen om te vieren dat het 70 jaar geleden is dat Nederland is bevrijd. De Canadese stad heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de bevrijding van Noord-Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Kelowna en Veendam zijn in 2001 officieel overeengekomen de zusterstadovereenkomst te hernieuwen om daarmee uitdrukking te geven aan de nauwe historische banden tussen beide steden.

De 20 geselecteerde leerlingen van Winkler Prins die deelnemen aan het uitwisselingsprogramma en hun ouders, ontmoeten de buitenlandse scholieren op de locatie Pinksterstraat en verwelkomen hen ook bij hun thuis. De rest van de week staat bol van activiteiten: een rondleiding op de diverse locaties van Winkler Prins, een selfie zoektocht op de fiets, een bezoek aan het Veenkoloniaal museum, een dagje Amsterdam, een excursie naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork en tussenstop in attractiepark Drouwenerzand.

De reis staat bovenal in het teken van herdenken en vieren. Op 4 mei zijn de scholieren bij de dodenherdenking in de Hervormde kerk in Veendam. Op 5 mei wordt onze vrijheid gevierd. Dit doen de studenten in Groningen op het bevrijdingsfestival, alvorens een bezoek gebracht te hebben aan het Bevrijdingsbos aan de rand van de stad Groningen bij Noorddijk. 

Het programma wordt op 5 mei afgesloten met een ‘Farwell BBQ’. Van een definitief afscheid is geen sprake. In 2016 is er een tegenbezoek en vliegen dezelfde 20 leerlingen van Winkler Prins naar Canada.