Nieuws, Regio

Crimineel geld afgepakt bij hennepkwekerijen
Veendam, Pekela en Menterwolde



20130426_Hennepkwekerij_MG_0479.jpg

VEENDAM - De politie heeft in het eerste kwartaal van 2015 in Veendam, Pekela en Menterwolde zeventien hennepkwekerijen opgerold, waarbij in zes gevallen direct het door de hennepkwekers illegaal verdiende geld is afgepakt. De politie maakt in alle gevallen proces-verbaal op en stelt een verder financieel onderzoek in.

Bij de zes invallen waarbij ontneming een rol speelt heeft de politie ruim 4500 hennepplanten opgespoord en in beslaggenomen. Er werden in totaal 18 aanhoudingen verricht. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. In alle gevallen werd de hennep en de gebruikte kweekapparatuur zoals lampen, filters en ventilatoren in beslag genomen en in overleg met de officier van justitie vernietigd. Verder heeft de politie voor ruim 20.000 euro aan geld en goederen in beslaggenomen. De politie heeft het sterke vermoeden dat de goederen zijn gekocht met drugsgeld.

Financieel onderzoek
De politie doet naast het ruimen van een kwekerij ook financieel onderzoek. Deze financiële onderzoeken moeten aantonen of de verdachten geld of andere goederen door een misdrijf hebben verkregen. De politie denkt na onderzoek te kunnen aantonen dat de drugscriminelen ruim 940.000 euro hebben verdiend aan de hennepteelt. Daarnaast lopen de eigenaren van huizen en bedrijfspanden, waar een hennepkwekerij wordt aangetroffen, het risico dat hun panden worden gesloten. De politie werkt daarbij nauw samen met gemeenten die verantwoordelijk zijn voor deze bestuurlijke aanpak.