Overslaan en naar de inhoud gaan

85 jaar VV Wildervank
Interview Jaap Veldhuis

Door op zondag, 3 mei, 2015 - 13:00

2015-01 Jaap Veldhuis_01.JPG

VV Wildervank bestaat dit jaar 85 jaar, Jacob Kuipers heeft hiervoor 12 interviews gemaakt voor het jubileumboekje van VV Wildervank. De komende dagen plaatsen we één interview per dag, zodat ook oud VV Wildervankers dit terug kunnen lezen. 


Oefenmeester Jaap Veldhuis (44): “Als het goed gaat dan loop ik niet voorop, maar als we verloren hebben moet ik eerst naar mezelf kijken, dat heb ik ook tegen de jongens gezegd.”.

De doelstelling van de derdeklasser  Wildervank was in de beginfase van het seizoen om bij de eerste zes ploegen te eindigen. Maar deze denkwijze van de technische staf is een beetje aan verandering onderhevig. Op dit moment staat de rood-witte brigade van oefenmeester Jaap Veldhuis bij de eerste drie ploegen. Weliswaar op een straatlengte achterstand op FC Lewenborg en Amicitia VMC. Veldhuis: “Nu we bovenin meedraaien hebben we gezegd dat we de doelstelling een beetje moeten veranderen. We proberen bij de eerste vier ploegen te eindigen en dat betekent ook dat we een periode titel hebben.”.

Is Wildervank momenteel rijp voor de tweede klasse? “Ik dacht dat we na de winterstop prima mee konden komen.”. Veldhuis denkt dan aan de oefenpartijen tegen de tweedeklassers Noordster en CSVH. “Daar wonnen we van, vervolgens had ik een goed gevoel.”. Daarna liep Veldhuis met zijn 'discipelen' tegen twee grote nederlagen aan in de competitie, respectievelijk tegen  Amicitia VMC en Veendam 1894, “Toen had ik dat gevoel niet meer. Gelukkig pakten we vervolgens de 'draad' weer op.”.

Oefenmeester Jaap Veldhuis kent de 'klappen van de zweep' heel goed als we het over tweedeklas voetbal hebben. Veldhuis: “Ik heb zelf tweede klassers getraind.”. Veldhuis weet dus uit ervaring dat zijn ploeg goed kan presteren in de tweedeklas. “Maar het zal moeilijk worden. De jongens ontwikkelen zich ook snel omdat ze jong zijn.”. Zit er veel verschil in tussen een tweede- en een derdeklasser? “Er zit veel verschil in. Het baltempo is hoger en ik denk dat het fysiek ook zwaarder is.”.

Veldhuis: “Verder wordt er bij de tweedeklassers beter gevoetbald en de tegenstanders zakken soms wat verder weg. En deze ploegen kijken veel naar de zwakke plekken en daar gaan ze druk zetten. Amicitia VMC is een hele goede tweedeklasser op dit moment. Maar ze spelen bij ons in de derde klas. Ze zijn beter als menig tweedeklasser.”. Toch liep Veldhuis tegen Amicitia en Veendam tegen twee grote nederlagen aan. Hoe kan dat? Na lang nadenken. “Wist ik het maar. Ik zoek het eerst bij mezelf.”.

Maar de trainer kan daar toch niks aan doen? Hij voetbalt toch niet mee? “Maar de trainer is er wel verantwoordelijk voor. Zo voel ik dat. Als het goed gaat, loop ik niet voorop, maar als we verloren hebben moet ik eerst naar mezelf kijken, dat heb ik ook tegen de jongens gezegd.”, zegt Veldhuis, die enige zelfkritiek niet schroomt. “Ik denk vaak, het loopt wat tegen, we komen op achterstand en dan gaan we ineens  heel snel dat herstellen. Doordat ze dan zover vooruit spelen is er teveel ruimte achter.”, analyseert Veldhuis het spel van zijn ploeg. “Met alle gevolgen van dien.”.

Dat zag je ook in de thuiswedstrijd tegen Veendam 1894. De snelle jongens van Veendam waren niet te houden voor de Wildervankers en liepen zo door de vijandelijke linies van de roodhemden. Veldhuis: “Vervolgens pakten ze de draad weer op en daar ben ik wel trots op dat ze dat konden, want daar had ik mijn twijfels over. Maar gelukkig pakten ze  daarna Stadspark en Heiligerlee.”. Veldhuis denkt dat het wel zo is dat de spelers zich kunnen ontwikkelen op tweedeklas niveau. Maar een vereniging als Wildervank moet toch een tweedeklasser op de been kunnen brengen?”.

Veldhuis: ”Ik denk dat de spelers zich kunnen ontwikkelen op tweede klas niveau.”.  Een grote vereniging als Wildervank moet een tweede klasser op de been kunnen brengen, “Ja, dat is zo.”, zegt Veldhuis. “Er zijn ook clubs, die bijvoorbeeld een zwakke verdediger hebben, dan wordt er bij een andere vereniging een speler opgehaald. En dat gebeurt bij Wildervank gelukkig niet.”, aldus Veldhuis.

De doelstelling van de voetbalclub Wildervank is om op termijn een tweedeklasser te worden. Volgens Veldhuis is dat een goed streven en als het aan hem ligt zo snel mogelijk. Wildervank is er klaar voor om een klasse hoger te spelen. De roodhemden kunnen het aan, want als je in de voorbereiding van Hoogezand wint, heb je genoeg voetbal-knowhow in huis.

Wegens werkzaamheden kan Veldhuis niet regelmatig naar de jeugdwedstrijden kijken. Veldhuis: “Er lopen wel een aantal jeugdspelers bij die rijp zijn voor het eerste elftal.”.  Dat is dan een 'pluim' op de hoed voor de jeugdtrainers. Wildervank hoeft niet bang te zijn dat er niet genoeg aanwas is, mocht er een oudere speler weg vallen.

Coach Jaap Veldhuis is een rustige trainer. Ook als de spanning tijdens de wedstrijd naar grote hoogtes stijgt. “Als trainer heb ik ook een voorbeeldfunctie. Als ik gek ga doen gaat dat over op de spelers.”. Tot slot, Jaap Veldhuis is een geboren Veendammer (Huize Sint Franciscus). Heeft onder meer bij Veendam 1894 gevoetbald en hij is er ook trainer geweest. Is ook nog profvoetballer geweest bij BV Veendam, onder coach Jan Korte.