Overslaan en naar de inhoud gaan

85 jaar VV Wildervank - Interview Roef Perdok

Door op donderdag, 30 april, 2015 - 13:00

Roef_Perdok.jpg
Oudste lid Roef Perdok (88 jaar) in actie met ons jongste lid Demon Vaatstra (1,5 jaar) .


VV Wildervank bestaat dit jaar 85 jaar, Jacob Kuipers heeft hiervoor 12 interviews gemaakt voor het jubileumboekje van VV Wildervank. De komende dagen plaatsen we één interview per dag, zodat ook oud VV Wildervankers dit terug kunnen lezen. 


Roef Perdok:
 “Ik voetbalde niet omdat ik geen goede voeten had. Ze zaten er verkeerd aan.”.

Roelof Perdok is met zijn 88 jaar het oudste lid van de voetbalvereniging Wildervank. En in zijn 'kielzog' volgen de heren Smalbil en Roel Duitsch. Roef, zo wordt hij genoemd in de 'wandelgangen' komt uit een gezin met drie broers en één zuster. Jans, Be, Cornelis en zijn enigste zuster Dietje. Volgens zoon Evert was alleen broer Jans bij het voetbal betrokken, als assistent-grensrechter. En Jans is weer de vader van kantine beheerder Henk Perdok. Roelof Perdok: “Mijn broer is 8 jaar grensrechter geweest van het tweede zondag elftal. En heeft ook een aantal kampioenschappen mee gemaakt bij zondag 2. Job Prins vlagde toen zondag 1.”.

Als de voetballers van Wildervank moesten spelen dan gingen ze eerst naar Roelof en Hillie Perdok om de ballen op te halen. Perdok: “Ze haalden iedere keer 3 ballen op voor de wedstrijd. En ook op de zondagmiddag. En Hillie waste de shirts en broekjes.”. Harrie Haan, de zwager van Roelof ging de velden kalken. Ook was de familie Perdok aanwezig om de kleedkamers schoon te maken.

Roef: “Ik heb nog boven in de kantine gestaan.”. Voor de jeugdigen onder ons, de kantine stond eerst boven het zwembad (tussen het hoofdveld en de tennisclub). Daaronder had je die legendarische kleedkamers. Daar zaten zes oude bakken in en vijf ouderwetse kranen er om heen. Verder heeft de heer Perdok entreekaartjes verkocht en het schoonmaken van de kantine hoorde er ook bij. Momenteel komt Roef niet meer bij Wildervank omdat hij niet meer lang kan staan.

Roef bekijkt de voetbalwedstrijden op de televisie. Perdok weet niet op welke plek Wildervank momenteel staat. Want hij kan de krant niet lezen. Zijn vrouw Hillie stond ook achter de bar. Roef: “Toen ze 52 jaar was, is ze overleden. Ze was altijd goed en zo en ineens was ze weg. Zijn zwager en Hillie haar broer Harrie is 61 jaar geworden en ook onverwachts overleden. Roef: “Hij kalkte de velden en zette zich in voor  kantine werkzaamheden. Harrie was een manusje van alles bij de club. Maar Harrie heeft nooit gevoetbald.”.

De familie Perdok was besmet met het voetbalvirus. Maar waarom heb je nooit gevoetbald? Perdok: ”Nee, nooit geen belang bij gehad.”.  Bij sportvereniging SVA uit Annerveenschekanaal heeft Roef Perdok nog een beetje aan hardlopen gedaan. Perdok: “Nait zo voak.” Maar de jonge Roef heeft wel de 10 kilometer gelopen. “Maar toen was ik ook doodop. Ik was zo moe.“. Maar nu komt 'de aap uit de mouw'. Roef: “Ik voetbalde niet omdat ik geen goede voeten had. Ze zaten er verkeerd aan.”. Wildervank was één van de eerste amateurclubs in Nederland die een kunstgrasveld had. Dat is het veld die naast de sporthal ligt.