Overslaan en naar de inhoud gaan

85 jaar VV Wildervank - Interview Pieter Nuus

Door op dinsdag, 28 april, 2015 - 13:00

20141126_Pieter Nuus.jpg

VV Wildervank bestaat dit jaar 85 jaar, Jacob Kuipers heeft hiervoor 12 interviews gemaakt voor het jubileumboekje van VV Wildervank. De komende dagen plaatsen we één interview per dag, zodat ook oud VV Wildervankers dit terug kunnen lezen. 


Oefenmeester Pieter Nuus:
‘Ik gun Wildervank de vierde klasse.’

Vijfde klasser Wildervank (zat) bivakkeert op de derde plaats in de vijfde klasse. En de ploeg van de scheidende trainer Pieter Nuus is er alles aan gelegen om deze belangrijke stap te maken. Maar er is één struikelblok wat de ploeg in de eerste helft van dit seizoen parten speelt en dat is de trainingsopkomst. Volgens de geboren Vlagtwedder is Wildervank een fijne vereniging. “Ik had misschien nog wel een jaar kunnen blijven maar ik denk dat het verstandig is om een andere uitdaging aan te gaan. Ik heb het idee als ik met deze groep promoveer via de nacompetitie, dat dan het plafond is bereikt.”. Na afloop van dit seizoen vertrekt Pieter Nuus naar zaterdagclub VVS uit Oostwold.

Wildervank (zat) staat op het moment dat ik dit schijf op de vierde plaats met 26 punten. Nuus: “Ik vond het op zich ook niet slecht. We hebben wat punten verloren tegen de zwakkere ploegen. Van koploper NKVV hebben wij verloren, omdat de afwerking niet goed was. En dat is jammer.”. Ook tegen de zwakkere broeders, zoals Damacota hebben Nuus in de zijnen punten verspeeld. “We moeten zorgen dat we in de winning mood blijven. Het is jammer dat we nu twee wedstrijden niet gespeeld hebben. Dat we dus geen competitie wedstrijden hadden omdat we al  12 duels gespeeld hadden.”.

Oefenmeester Nuus wil de nacompetitie minimaal halen. “Als ze tenminste allemaal trainen en dat was in de winterperiode een probleem. Maar daar wordt individueel heel duidelijk over gesproken. Dan gaan we zeker bij de eerste twee ploegen eindigen.”. De laatste fase van de competitie heeft de fanatieke trainer bekeken en dan zijn er ploegen bij waar Wildervank nog tegen moet spelen. Maar Nuus is er van overtuigd dat zijn ploeg daar de volle mep punten pakt. Ja, dat kan de trainer wel roepen, maar de trainingsopkomst is een 'struikelblok'. Het is aan Nuus zijn gezicht te zien dat hij daar niet tevreden over is.

Nuus: “Ik heb altijd gezegd, als je privé omstandigheden hebt of je hebt leer- of werksituaties dan kun je rustig een keer afzeggen. En dus niet bij elke 'wissewasje' afzeggen. En zeker in deze fase van de competitie niet. Want ik gun deze jongens de vierde klasse.”. Maar dan moet de trainer er niet alleen voor staan. Dan zijn die jongens toch ook niet zo fanatiek dat ze naar de training moeten. “Dat idee heb ik af en toe wel. Dat heb ik hun ook regelmatig voor de voeten gegooid.”. De trainer zit in een moeilijk 'vaarwater'. Te weinig spelers op de training, zodat hij niet de gewenste training kan geven. “Daar heb ik wel wat problemen mee op dit moment.”, aldus de teleurgestelde trainer.

Nuus: ”Daar heb ik een gesprek over met de groep, zodat ze wakker worden en dat ze nu zeggen, 'we moeten nu toch trainen want we willen hoger op'. Als ik dat allemaal hoor, dat ze naar de vierde klasse willen met nog een aantal jongens er bij. Dan zeg ik op mijn beurt, dan moet je er staan. Ik zeg altijd, jullie zijn wel de betere ploeg. Jullie leren wel de goede voetbalcapaciteiten. Ik heb daar nog nooit over gezwegen, dat is altijd zo geweest, maar op een gegeven moment houdt dat voor mij op. Ik wil ze op de training zien. Ik wil  feedback.”. Maar als Nuus dat niet krijgt en de prestaties worden minder, dan moeten de spelers de hand in eigen zak steken.”.

Nuus: “Ik ben er altijd, ik wil zelfs wel drie keer in de week trainen. Ik probeer elke week op de woensdag en soms ook op de zaterdag een oefenwedstrijd te pakken. Als trainer kan ik er niet meer aan doen. En als ik een leuke tactische training neer wil zetten en de spelers zijn er niet. Of ik zet een training op voor 12-13 mannen en er staan maar 7 spelers voor mijn neus, dan houdt het op. En dan mogen ze wel zeggen, ik heb dit en dat.”. Maar daar heeft Nuus dan schijt aan. Het is meestal zo, als je bij de eerste drie ploegen staat dan zijn de meeste spelers er wel. “Nou, dat is in dit geval dus niet zo. Ik ben vanavond voor het eerst compleet.”.

Natuurlijk zijn er ook spelers die zitten in tentamenweken. Maar Nuus gooit nu 'de knuppel in het hoenderhok' en gaat eisen stellen. “Jongens, jullie moeten sowieso met tien man op de training verschijnen. Want anders helpt zo'n training niet. Jullie willen omhoog en dan moet je er wel wat voor doen. Zoals tegen Damacota. Ze 'spelen als een krant', en dan klagen ze ook nog omdat ze achter stonden.”. Dan wordt oefenmeester Nuus kwaad. “Ik probeer er alles aan te doen dat je speelt en dat je wint. En na de rust kan het wel.  Op een gegeven moment moet een vereniging als Wildervank in de vierde klas spelen.”.

Het is Pieter Nuus zijn vierde seizoen. Bij de club van rood en wit.  Nuus: “Ik moet eerlijk wezen, ik heb hier een hele fijne vereniging. De organisatie, materiaal en de velden zijn goed. Ik heb het idee dat ik met deze groep, als ik hiermee promoveer via de nacompetitie, het plafond bereiken kan. En dat heeft niet alleen te maken met de prestaties op het veld. Maar dat heeft ook met het totaalpakket te maken op de training. Ik had misschien nog wel een jaar kunnen blijven maar ik denk dat het verstandig is om een andere uitdaging aan te gaan”.  Maar eerst wil de gedreven trainer Nuus met Wildervank omhoog, voordat Nuus aan VVS denkt.

Dat is zijn streven. Nuus: “Ze zeggen wel eens, hij moet een andere vereniging hebben, hij is er al mee bezig.”. Maar zo zit Nuus niet in elkaar. “Ik vind het mooi dat ik naar VVS ga, maar eerst Wildervank naar de vierde klasse loodsen. Want daar horen ze.”. Pieter Nuus is in Vlagwedde geboren en in Heiligerlee opgetogen. Woonachtig in Winschoten. Jeugdtrainer geweest bij Heiligerlee. En ook van het eerste team van de 'Kloosterholtjers'. Daarna Siddeburen, DWZ en Veelerveen.