Overslaan en naar de inhoud gaan

85 jaar VV Wildervank
Interview Harm Jan Pots

Door op woensdag, 22 april, 2015 - 13:00

Harm_Jan_Pots.jpg

VV Wildervank bestaat dit jaar 85 jaar, Jacob Kuipers heeft hiervoor 12 interviews gemaakt voor het jubileumboekje van VV Wildervank. De komende dagen plaatsen we één interview per dag, zodat ook oud VV Wildervankers dit terug kunnen lezen. 


Harm Jan Potze (71): 
“Wat ik ol doan heb, dat wait ik nait meer, mor ik heb veul doan.”

Tot zijn 48ste jaar heeft Harm Jan Pots gevoetbald bij het Drentse Borger. En zijn niet geringe talenten etaleerde hij aan het Drentse publiek. Geboren en getogen dus in Borger. Op12-jarige leeftijd is Harm Jan begonnen met voetballen bij de plaatselijke club. En heeft hij ook nog in het eerste zondag elftal van Borger gespeeld. “Ik was 28 jaar toen ik bij Wildervank begon te voetballen”, kan Harm Jan zich nog herinneren. Maar Harm Jan is ook een tijd buiten beeld geweest. Liefst 20 jaar woonde hij in Noord-Brabant, waar hij de kost verdiende als service monteur. “Mijn ouders komen uit Borger en ik was service monteur in Noord-Brabant. Mijn vrouw wilde wel weer terug omdat haar ouders uit Wildervank kwamen. ”.

In 1972 is Potse lid geworden van v.v. Wildervank. “Van 1972 tot 1984 heb ik in het bestuur van de voetbalclub Wildervank gezeten. Ik ben met Goos Boers in het bestuur gekomen”. Glorie tijden waren er niet veel bij Wildervank, want de club bivakkeerde al die jaren in de vierde klas. En Joop Molema was er trainer. Harm Jan kan zich nog een moment voor de geest halen toen ze in Ter Apel moesten voetballen. “'s Middags om 12 uur vertrokken we uit Wildervank en 's avonds om half acht waren we weer terug in Wildervank.”. Een halve dag weg, je moest er vroeger wat voor over hebben om je voetbalclub te steunen in 'verre oorden'.

Zie je qua voetbal veel verschil tussen vroeger en nu? “Als je het qua voetbal bekijkt? Nee, maar toen zaten er veel meer Wildervankers in. En nu zie je eigenlijk geen Wildervanker meer in het elftal. Toen speelden Henk Hollemans, Drikes Smit, Joop Molema en Wicher Tuntelder bij Wildervank. En dat is nu voorbij. Ik ken van de huidige spelers niet zoveel meer. Weet je wat het nadeel is Jacob? Vroeger voetbalde zondag 1 ‘s middags. De volgende week voetbalde zondag 1 uit en zondag 2 thuis.”.

Pots: “Nu voetbalt zondag 2  ’s morgens om 11 uur. De jongens zijn net uit gevoetbald als wij (de supporters) naar het voetballen gaan. De volgende zondag is er geen voetbal en de andere zondag is er een dubbel programma. Ik geloof niet dat het economisch is. En het is ook niet leuk voor het publiek die er naar kijkt. Maar het bestuur wil niet anders.”. Pots is ook niet tevreden over de prestaties van het eerste elftal. “Ik vind de prestaties van het eerste elftal niet best. Wordt slecht gevoetbald. Vorig jaar zijn ze 'de dans' net ontsprongen om niet te degraderen. Maar dit seizoen zijn ze er nog niet, we zitten nog maar op de helft en er komen nog zware tegenstanders.”.

Wat mankeert er dan aan? “Ik hoor veel te veel spelers zeggen, 'volgende week gaan we naar Ajax'. Dat is belangrijker dan dat er hier gevoetbald wordt. Zulke dingen vind ik niks.  Dat gebeurt toch!”. Jacob Kuipers: “Dat heb ik nog nooit gehoord Harm Jan.”. Pots: “Een aantal weken geleden was er een speler die wilde naar Ajax, maar toen is deze wedstrijd afgelast. Heeft Wildervank geluk mee gehad. Anders was hij er niet bij geweest. Maar dat gebeurt altijd al. Hij ging bij ons aan tafel zitten en toen zei hij dat. En dat was altijd aan het begin van de competitie. Ze beginnen en dan moeten er nog jongens op vakantie. Het interesseerde de jongens niet op dat punt.”.

Harm Jan Pots is jaren leider geweest. Van het derde elftal. Verder heeft de inwoner van Wildervank jaren achter de bar gestaan. “Ik ben in 2004 hier weer gekomen. Dat was in de tijd dat wij aan het graven waren bij de kleedkamers, daar was jij ook bij en je kleindochter. Die een rood pakje aan had. Ze kwam net boven het gras uit.”. Er was een komen en gaan van vrijwilligers en daar had Harm Jan niet veel aardigheid aan. “Die wisten het allemaal beter. En de professoren zitten allemaal in de 'grote' kamer. Ik zeg altijd ‘Iedere verandering is geen verbetering.’”.

Harm Jan heeft zelf natuurlijk ook gevoetbald bij Wildervank. Vanaf zijn 28ste jaar kwam hij uit voor het tweede elftal van Wildervank en daar heeft hij vier jaar in gespeeld. Vervolgens kwam hij bij de lagere elftallen terecht. Omdat hij niet meer kon trainen. “Ik had destijds storingsdiensten.”. Vervolgens voetbalde hij in het derde en het vierde elftal. “Ik heb hier gevoetbald totdat ik hier weg ben gegaan. Heb nog met Jan Prins, Henk Hollemans en Drikus Smit gevoetbald.”. De heer Pots heeft ook nog meegewerkt aan de bouw van de nieuwe kantine. “Wat ik ol doan heb, dat wait ik nait meer, mor ik heb veul doan.”.