Overslaan en naar de inhoud gaan

Acht voorlezers in provinciale finale van
De Nationale Voorleeswedstrijd Groningse bibliotheken

Door op donderdag, 9 april, 2015 - 07:42

“Als je als leerling de beste voorlezer van de school wordt en je school mag vertegenwoordigen, vergeet je dat de rest van je leven niet.”

VOORLEESWEDSTRIJD - Woensdag  15 april vormt theater vanBeresteyn het decor voor een spannende finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. Acht voorlezers strijden om de titel ‘Provinciaal Voorleeskampioen 2015’ én een plek in de landelijke finale op woensdag 27 mei in Utrecht.

Ook dit jaar is er weer massaal meegedaan aan De Nationale Voorleeswedstrijd. 163 kinderen in de provincie Groningen waren door hun trotse juf of meester aangemeld als voorleeskampioen van hun school. De afgelopen maanden werden in de Groningse bibliotheken voorrondes gehouden. 

Op 15 april aanstaande zullen de overgebleven  acht leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs strijden om de titel ‘Provinciaal voorleeskampioen 2015’. De finalisten mogen een fragment voorlezen uit een zelfgekozen boek. Ze worden beoordeeld door een jury bestaande uit:

  • Marten Disberg, lid Raad van Toezicht Biblionet Groningen
  • Anne Myrthe Klaver, docent cursus Leesconsulent
  • Sanne Parlevliet, kinderboekenschrijfster


Landelijke finale
Op woensdag 27 mei 2015 mag de winnaar van de provinciale finale het opnemen tegen de 11 andere provinciale voorleeskampioenen tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswed­strijd. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2015’ noemen.

De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd motiveert kinderen om te lezen en wakkert hun enthousiasme voor kinder- en jeugdboeken aan. De wedstrijd wordt dit jaar voor de 22ste keer gehouden en is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie via de website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.