Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendam vraagt provinciale subsidie voor aanpak centrum

Door Eindredactie op donderdag, 12 maart, 2015 - 08:07

AANPAK - De gemeente Veendam heeft een subsidieaanvraag bij de provincie Groningen ingediend voor de aanpak van het centrum van Veendam. Door schaalvergroting, internetaankopen en demografische ontwikkelingen heeft de detailhandel in Veendam het niet gemakkelijk. Daarom doet de gemeente een beroep op de provincie om de leefbaarheid van het centrum te verbeteren.

Concentratiebeleid
Veendam investeert al geruime tijd in de ontwikkeling van haar centrum en werkt op basis van het Masterplan Centrum sinds 2001 aan het compact maken en houden van het kernwinkelgebied. De bedoeling is om een aantrekkelijk winkelvestigingsklimaat en een voor de bezoeker aantrekkelijke entourage te behouden en te versterken.

Subsidie
Door schaalvergroting, internetaankopen en demografische ontwikkelingen heeft de detailhandel in de centra het steeds moeilijker. Ondanks het genoemde concentratiebeleid geldt dat ook voor Veendam. Om die reden vraagt de gemeente Veendam financiële steun van de provincie om de komende jaren de regiofunctie goed te kunnen blijven vervullen en de kwaliteit van het centrum hoog te houden en te verbeteren. Het gaat om noodzakelijke of dringend gewenste ingrepen in de openbare ruimte en verkeersmaatregelen. Een aantal maatregelen is in de aanvraag opgenomen, onder verwijzing naar vergelijkbare situaties in andere kernen in de krimpgebieden, zoals een stimuleringsregeling winkelverplaatsing en een regeling voor het verbeteren van de uitstraling van de winkels.

Publiciteit
Reeds eerder heeft het college van Gedeputeerde Staten van Groningen (GS) subsidies toegekend voor de centra van Delfzijl en Oldambt. Onlangs heeft GS aangegeven dat ook vele andere centra in de provincie het moeilijk hebben. De gemeente Veendam vindt het een positief signaal van GS dat ook andere centra een beroep op de provincie kunnen doen met als doel de leefbaarheid van de kernen te vergroten. Wethouder Henk Jan Schmaal: “Het lijkt er op dat de gemeente Veendam te goed op de winkel heeft gepast en daardoor wordt overgeslagen. De gemeente Veendam had echter al geruime tijd een goed onderbouwd overzicht gereed van noodzakelijke en wenselijke maatregelen om het centrum aantrekkelijker en leefbaarder te maken. Het dringende beroep aan de provincie is dan ook om de gemeente Veendam tegemoet te komen in het berekende tekort van circa € 12 miljoen op alle in de aanvraag genoemde maatregelen.”