KLEURRIJK - Een keer per maand komt op de zaterdagmorgen een groep dames een workshop breien doen in ’t Braaiwinkeltje. Er wordt dan gebreid aan ontwerpen van de Deense ontwerpsters Hanne Falkenberg en Christel Seyfarth. Dit zijn patronen voor de gevorderde breister. De patronen worden meestal van Shetlandwol gebreid waarbij er steeds verschillende technieken en patronen worden gebruikt. Dit garen staat garant voor een goede kwaliteit en prachtige kleuren.
De hobby breiclub bestaat uit een vaste kern van 12 dames, en ook doordeweeks zijn ze in verschillende groepjes creatief met wol en ook katoen. Naast het breien wordt er ook gehaakt. Donderdagsmorgens staat het breien op de agenda en op de vrijdagsmorgen wordt er gehaakt.
Afgelopen vrijdagmiddag werd er gebreid naar de niet alledaagse ontwerpen van de Amerikaan Steven West. Het is een excentrieke man met heel apart werk, en daardoor ook heel herkenbaar. Tegelijk is het wel heel draagbaar. De patronen zijn voor de gevorderde breisters, en daarin zit ook de uitdaging. Er worden verschillende technieken door elkaar heen gebruikt met mooie kleurencombinaties.
Het aloude recht en averecht breien met een patroon wordt ook gewoon gedaan. Roelie is ongeveer twee maanden bezig geweest met het breien van een col. Niet alleen in de winkel maar ook thuis. Ze vindt het mooi werk om te doen. De kleurencombinaties maken het resultaat prachtig.
Anita Zomers van ’t Braaiwinkeltje liet de onderscheiding zien die ze vorige week van Creatief Netwerk Nederland in ontvangst mocht nemen. De winkel is landelijk onderscheiden als ‘Creatiefste winkel van heel Nederland’. Ze is er heel blij mee. Bij de oorkonde hoort een beker die een prominent plekje in de etalage heeft gekregen. Bij Creatief Netwerk Nederland zijn de meeste handwerk en hobbywinkels bij aangesloten.
In drie categorieën kon deel worden genomen. Met het naaigedeelte, de hobby en met het breien. Anita heeft als creatieve handwerkwinkel meegedaan. Uiteindelijk waren er drie winkels in de race, een in Noord Holland, in Tessel en in Veendam. De jury is geweest om te kijken hoe de winkel er uit ziet en naar de klantvriendelijkheid.
Het ene garen is het andere niet. Er zijn verschillende soorten en ook verschillen in kwaliteit. Bij Anita zijn vooral de betere garens in het midden- en hogere segment te vinden. Behalve garens van zuivere wol kunnen ze ook gemixt zijn met katoen, en met zijde voor een mooie glans. Katoen met zijde is mogelijk, en ook helemaal van zijde dat mooie kleuren en een mooie glans geeft. Lamawol ontbreekt ook niet in de winkel.
Wol komt verder onder meer uit Italië, uit Denemarken, en zelf importeert Anita wol uit Schotland. Uit Japan komt het wol dat met zijde is vermengt. Ook is er weer een nieuwe katoenlijn binnen gekomen waar ook heel veel mee gehaakt wordt. Het is geschikt voor kinderkleding, maar ook worden er knuffels van gemaakt.
Mensen met een allergie voor gewone wol hebben in de regel geen problemen met het zachtere wol van de Merinoschaap. Ook astmatisch geeft dit minder last. Het kriebelwol van vroeger is er bijna uit. De schotse wol kriebelt nog wel wat, maar geeft heel aparte kleuren en is nergens anders zo te krijgen.
Loop eens bij ’t Braaiwinkeltje binnen om dit alles te bekijken. Er wordt graag uitleg gegeven over wat er allemaal mogelijk is.
Klik hier voor de website van de winkel met een video van de workshop