Overslaan en naar de inhoud gaan

Huiskamerconcert met jazz, bebop, blues en meer door
jazzpianist Rein de Graaff

Door Eindredactie op maandag, 9 maart, 2015 - 12:30

CONCERT - Stichting Muziek & Kunst organiseert een één na laatste kamermuziekconcert van dit seizoen, die gehouden wordt op zondagmiddag 15 maart in het Huis voor de Kunst te Veendam: Jazz, bebop, blues en meer, uitgevoerd door de veelgeprezen jazzpianist Rein de Graaff

Rein de Graaff, geboren in 1942 te Groningen, is een jazzpianist die al op jonge leeftijd zijn talent en liefde voor de piano ontdekte. Het volgen van een paar jaar pianolessen op jeugdige leeftijd, bleek voldoende te zijn om tientallen jaren op hoog niveau te kunnen musiceren en te presteren. De Graaff onderzoekt de mogelijkheden van de piano waarbij hij het instrument benadert als een blazer. De soli van de Graaff vallen op door een sterk ritmische intensiteit.

Het pianospel van Rein de Graaff, is geworteld in de bebop, de revolutionaire muzikale stroming die na de Tweede Wereldoorlog in Amerika opkwam en vrij snel daarna ook ons land bereikte. De Graaff is één van de weinige pianisten voor wie het spelen van stijlzuivere bebop geen ambacht maar een emotionele noodzaak is. De Graaff voelt die typische Amerikaanse tempi. In het idioom van de bebop kan de Graaff zich meten met Amerikaanse topmusici maar blijft bij zijn eigen verhaal.

In de ’60 en ‘70 musiceerde de Graaff in de USA met jazzlegendes als: Johnny Griffin, Art Taylor, Dexter Gordon, Philly Joe Jones e.v.a. In 1979 was Rein de Graaff, na Rita Reys, de tweede Nederlander die een jazzplaat in Amerika mocht komen maken. De Graaff nam de plaat toen op met Tom Harrell, Ronnie Cuber, Sam Jones en Louis Hayes.

De Graaff werd door zijn opmerkelijke pianospel onderscheiden door toekenning van twee prestigieuze jazzprijzen: in 1980 ontving hij de ‘Boy-Edgar-prijs en in 1986 de ‘Bird Award’. In zijn leven nam Rein de Graaff meer dan 40 albums op.

Op het programma staan: jazz originals, standards, ballads, bebop en blues.

Enthousiast geworden om dit kamermuziekconcert te komen beluisteren en de unieke kunstcollectie van het Huis voor de Kunst te komen bezichtigen?

Entreekaarten à €15,00 zijn verkrijgbaar voor aanvang van het kamermuziekconcert.

Hierbij zijn koffie/ thee en heerlijke traktaties inbegrepen.

Wij raden u aan om tijdig te reserveren om verzekerd te zijn van een plaatsje.

Voor reserveringen: 0598 633 366 of www.muziekenkunst.com

Aanvang: 15.00 uur.
Ontvangst met koffie en thee vanaf 14.30 uur. 
Huis voor de Kunst, Stationsstraat 10 in Veendam.