Oud Veendam

'Negatieve' beelden in Oud Veendam7-Ve-09.jpg

We fotograferen wat af tegenwoordig vooral de opkomst de digitale camera en de mobiele telefoon heeft het maken van kiekjes super eenvoudig gemaakt. Wanneer we iets aan een ander willen laten zien of willen tonen waar we zijn dat kan dat ala minuut met de smartphone. Wanneer een analoge foto was mislukt kwam je er achteraf bij het afdrukken pas achter en had je er niet veel meer aan. Tegenwoordig heb je photoshop die je in staat stelt een foto te bewerken en hem zo te maken zoals je hem graag zou willen zien. Hoe anders was dat voor 100 jaar terug.

Aan het eind van de 19de eeuw stond de fotografie nog in de kinderschoenen en moest men de mogelijkheden die de fotografie bood nog ondervinden. Foto’s maken was slechts voorbehouden aan fotografen daar het maken en ontwikkelen een echt ambacht was en voor particulieren te kostbaar. Het was ook aan het eind van de 19de eeuw dat de ansichtkaart zijn intrede deed. Voor die tijd waren het vooral personen die werden geportretteerd, door de komst van de ansichtkaart kwam er een andere toepassing van de fotografie voor handen. Het werd een ieder mogelijk gemaakt om zijn woonomgeving te tonen aan anderen in den lande. De mensen die het zich konden veroorloven om een persoonlijke foto te laten maken, voor zijn woning met daarvoor de gehele familie, door een rondreizende fotograaf kon deze laten afdrukken als ansichtkaart om hem daarna te versturen.

Er waren diverse uitgevers actief in Veendam doch het aantal fotografen was nog steeds beperkt. Er ontstond al snel een handel in negatieven van fotografen door de diverse uitgevers waarbij een ieder zijn eigen uitgaven maakte van het zelfde negatief. Zeg maar een soort van photoshoppen maar dan via het bewerken van het negatief. Zo werden er dingen weggewerkt of juist toegevoegd. Er werden van een zwart-wit negatief zowel een zwart-wit als een kleurenafdruk in de handel gebracht, hierbij werd het negatief ingekleurd. Ik toon u een serie ansichtkaarten van Veenlust waarbij telkens het zelfde negatief gebruikt doch waar verschillend uitgaven zijn gemaakt. Tevens ziet u een zwart-wit en kleuren uitgaven van hetzelfde negatief. Let ook eens op de mast in het midden. Stond deze er echt of is deze toegevoegd    

Fotoalbum: