Regio

Muzikale nascholing voor leerkrachten
Groninger basisonderwijs



MUZIEK - De Toon Zetten is een uniek muziekprogramma waarin het merendeel van de muziekscholen in de provincie Groningen samenwerkt om het muziekonderwijs stevig te verankeren op de basisscholen. Onder de paraplu van De Toon Zetten organiseert Ivak de Cultuurfabriek uit Delfzijl daarom in maart een nascholing voor leerkrachten in het Groninger basisonderwijs onder de titel Instrumenten uit de Kast.

De doelstelling van het project is om de leerkrachten praktische handvatten en voldoende zelfvertrouwen te geven om hun leerlingen aansprekende muzieklessen te geven.

Uit deze doelstelling is het project ‘Instrumenten uit de kast’ ontstaan. Het betreft een nascholing waarbij leerkrachten in drie lessen en een terugkomdag vertrouwd worden gemaakt met het gebruik van instrumenten en van de eigen stem in de klas-situatie

Instrumenten uit de Kast wordt gehouden op 3 locaties in de provincie (Muziek-, Dans- Theaterschool in Veendam, Kunstbedrijven Westerkwartier in Zuidhorn en IVAK de Cultuurfabriek in Delfzijl). Er zijn aparte cursussen voor de leerkrachten van onder- en van de bovenbouw.

Uit de ervaringen van het project De Toon Zetten blijkt dat leerkrachten in het basisonderwijs zich vaak onvoldoende zeker voelen in het gebruik van instrumenten om er leuke muzieklessen mee te kunnen geven. Ook zelf voorzingen – de stem is óók een instrument – vergt de nodige durf, en meesters en juffen vertonen daarom de neiging om muziek wat links te laten liggen. Tegelijkertijd beschikken veel scholen wél over leuke muziekinstrumenten (o.a. de zogeheten staafinstrumenten), maar die worden helaas dus maar mondjesmaat gebruikt. Deze cursus levert een concrete bijdrage aan het versterken van het muziekonderwijs in de basisschool.

Het project De Toon zetten in Groningen wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van CMKG (Cultuureducatie met Kwaliteit Groningen).

Ivak bestaat uit een Kunstencentrum/Muziekschool en uit een afdeling Cultuuronderwijs die leerkrachten op de schoollocatie begeleid, o.a. bij het opstellen en uitvoeren van cultuurprojecten. Ivak werkt op alle basischolen in de gemeentes Delfzijl, Appingedam, en Loppersum.

Meer informatie op www.ivak.net/instrumenten-uit-de-kast