Overslaan en naar de inhoud gaan

Handtekeningen onder convenant
Herdenkingsstenen oorlogsslachtoffers Veendam

Door Eindredactie op woensdag, 7 januari, 2015 - 12:05

HERDENKINGSSTENEN - Loco-burgemeester André Hammenga en Koos Gräper en Arie Broekema, voorzitter en secretaris van de Stichting Herdenkingsstenen Veendam – Wildervank, ondertekenenden woensdagochtend een convenant voor het plaatsen van herdenkingsstenen in de gemeente Veendam. Dat gebeurde in de commissiekamer van het gemeentehuis.

De Stichting Herdenkingsstenen Veendam – Wildervank gaat herdenkingsstenen plaatsen bij de woningen van joodse personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Daarmee wordt de nagedachtenis aan de joodse slachtoffers levend gehouden. De stenen versterken de bewustwording van huidige en toekomstige generaties met betrekking tot de geschiedenis en gevolgen van deze oorlog. Ze herinneren aan een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Veendam en Wildervank, vanwaar ongeveer 170 joodse inwoners in de oorlog zijn weggevoerd en omgekomen.

Een belangrijk aspect van het werk van de Stichting is het opzetten van onderwijsprojecten om jongeren, zowel op basisscholen alsook in het voortgezet onderwijs, bewust te maken van de verschrikkingen van de jaren 1940-1945, die het directe gevolg waren van onverdraagzaamheid en respectloosheid jegens elkaar.

De Stichting verricht momenteel historisch onderzoek naar de woningen waar de joodse slachtoffers hebben gewoond. De stenen worden in verschillende fasen aangebracht voor of vlakbij de betreffende woningen. De Stichting wil de eerste groep stenen plaatsen op 4 mei 2015. Het is de bedoeling dat daarbij leerlingen van basisscholen betrokken worden. In het convenant staan de afspraken tussen de Stichting en de gemeente over het aanbrengen en onderhouden van de stenen. Deze stenen worden speciaal voor dit doel vervaardigd en ze worden voorzien van bronzen plaatjes met gegevens van de slachtoffers.