Overslaan en naar de inhoud gaan

Topdrukte bij het Afvalbrengstation Veendam
met gratis brengen van afval

Door Henk Drenth op dinsdag, 30 december, 2014 - 20:21

IMG_6234.JPG

GROTE OPRUIMING - Aan het Afvalbrengstation aan de Meihuizenweg was het dinsdag een absolute topdrukte. Normaal zijn er aan het aanbrengen kosten verbonden. Tijdens de laatste twee dagen van het jaar is het brengen van afval voor het eerst geheel gratis. Het is ter preventie om zoveel mogelijk te voorkomen dat er brandbaar afval op de illegale Nieuwjaarsvuren terecht komt.

IMG_6245.JPG

Tegen 13.45 uur dinsdagmiddag waren maar liefst vijfhonderd auto’s de poort gepasseerd. Vanaf 9 uur tot 16 uur kon men de oude spullen kwijt. Het werd met de spreekwoordelijke lopende band massaal aangevoerd. Matrassen, stoelen, banken, kasten, bedden, de hele huisraad en wat er nog meer bijkwam. Een wandkast stamt nog uit de tijd van het toen lopende televisiespel met Mies Bouwman. Een fietskar kwam langs, fietsen, wandelwagens, en ook een radiografische bestuurbare raceauto. Reden van afstand doen was het ontbreken van de radiografische besturing. Daar is vast een mouw aan te passen, moet onze fotograaf hebben gedacht. De mouw moet hij nog vinden.

IMG_6202.JPG

Ook wit en bruingoed werd in de grote container gestald. Zoals een nog goedwerkende televisie, maar uit de gratie geraakt vanwege de ouderwetse beeldbuis. (Sloop)hout werd veelvuldig in de open containerbak gegooid. Die voor grof vuil moest het vaakst worden verwisseld voor een lege. Uitpuilend werden ze met de vrachtwagens afgevoerd. 

IMG_6215.JPG

De vier medewerkers hadden nauwelijks overzicht. Zo druk was het nog nooit eerder. In één dag was er meer inbreng dan normaal in een kwart maand. Het was heel hectisch en de medewerkers hadden dit nog nooit zo meegemaakt, ook in de vakantietijd niet. Rond 15.30 uur hadden dertig vrachtwagens containerbakken weggebracht, per stuk zo’n 15 kuub. Met 30 wegingen kwam het toprecord aller tijden op 450 kuub, en er was nog tot 16 uur te gaan. Op een normale dag zijn het er vier containers.

IMG_6257.JPG

Op de Meihuizenweg stond ’s morgens tot aan de rotonde met de Dalweg een file van wachtende auto’s, drie kwartier in rij met steeds een stukje opschuiven. Het uitladen door de voorgangers nam ook tijd in beslag. De meeste aanbrengers zijn grondig met de opruiming geweest, men kon er nu gratis van af. Ook op oudejaarsdag kan dit nog, en kan men opgeruimd het nieuwe jaar in.

IMG_6287.JPG