Overslaan en naar de inhoud gaan

Mantelzorgers krijgen steuntje in de rug

Door op zondag, 22 oktober, 2006 - 09:04
In Veendam en Pekela zijn duizenden zogenoemde 'mantelzorgers' actief. Mantelzorgers zijn mensen die voor iemand zorgen vanuit een persoonlijke relatie. Bijvoorbeeld een man die zijn chronisch zieke vrouw verzorgt. Of een vrouw die haar hulpbehoevende moeder helpt. Of ouders die zorgen voor hun gehandicapt kind. De mensen die zorg krijgen kunnen zo in hun eigen woning blijven wonen.

Van alle zorg die in ons land wordt geboden, is een groot deel mantelzorg. Daarom wordt zij wel het fundament van de zorg genoemd. Maar wanneer deze zorg intensiever wordt kan het erg zwaar worden. Dan is ondersteuning nodig. Niemand heeft er iets aan, als het de mantelzorger over de schoenen loopt. De mantelzorger zelf niet, de verzorgde niet en de samenleving ook niet. Voorkomen moet worden dat ze overbelast raken. Net als de mensen die zij verzorgen, moeten ook de mantelzorgers zelf de kans hebben om mee te doen in de samenleving. Het is niet de bedoeling dat ze volledig worden opgeslokt door hun zorg. Daarom biedt de gemeente vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) ondersteuning.

De gemeente ondersteunt mantelzorgers in de zorg voor hun familieleden. Dat kan in de vorm van informatie en advies. Maar ook door ervoor te zorgen dat een professionele kracht tijdelijk het werk overneemt als de mantelzorger bijvoorbeeld een weekendje weg wil. Dit wordt ook wel 'respijtzorg' genoemd. De ondersteuning aan mantelzorgers wordt gegeven vanuit het Steunpunt Mantelzorgers. Het Steunpunt organiseert onder meer bijeenkomsten waar mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten. Ook komt het op voor de belangen van mantelzorgers, zorgt ze voor emotionele steun en geeft voorlichting. Daarnaast biedt het Steunpunt activiteiten en diensten aan waardoor de mantelzorgers even op adem kunnen komen. Ten slotte kan door de inzet van een vrijwilliger in de thuissituatie de mantelzorger even worden ontlast.

10 November is de Dag van de Mantelzorg. Mantelzorgers worden dan in het zonnetje gezet. Kent u een mantelzorger of zorgt u zelf voor een