Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuster Adriana vond het verschrikkelijk dat de
babyafdeling Veendam gesloten moest worden

Door op dinsdag, 7 oktober, 2014 - 23:33

20141005_Zuster Adriana_HG_DSC8261.jpg

Tekst: Jacob Kuipes
Foto: Henk Gibcus

ZUSTER ADRIANA - Afgelopen vrijdag had parkstadveendam.nl een kort interview met zuster Adriana. Ze wilde geen lang interview omdat de afgelopen periode veel journaille bij haar deur kwam. Terugkijkend op 50 jaar Sint-Franciscus. Het was een kort en krachtig antwoord van de zuster:  “Heel mooi”. Haar werk in Sint-Franciscus was de kraamverzorging. Zuster Adriana  komt dus uit een katholiek gezin en had twee broers en acht zussen. “We zijn nu met vijf zussen over waarvan ik de oudste ben”. En afgelopen zondag is ze negentig jaar geworden. Zuster Adriana zag het levenslicht in het Gelderse Tiel.

Ze hoefde niet lang na te denken waarom  ze non is geworden. “Het is gewoon een roeping”, zegt ze op een resolute toon. “Ik heb een neef gehad die is overleden in de oorlog en toen zei ik: “ik stap er uit, ik ga naar het klooster toe”. Voordat zuster Adriana in 1963 in Sint Franciscus kwam te werken was het zuster Alodin die daar de scepter zwaaide (“maar zeker weet ik het niet”. Adriana: “Ik heb het nog op gezocht en ik kon het niet vinden. Want vroeger werd dat niet bewaard”.

Op de vraag hoeveel bevallingen de zuster heeft mee gemaakt, moest zij het antwoord schuldig blijven. Nu ze niet meer werkt, betekent niet dat ze de hele dag op de stoel zit. “Nee, zeker niet. Rustig aan beginnen tot een uur of tien. Daarna maak ik de de kapel klaar en verder van alles wat. Nee, ik ben geen visite mens”. Als U het leven weer over wilde doen, wat zou u dan doen? “Hetzelfde”.