Overslaan en naar de inhoud gaan

Duiken naar scheepswrakken met schatten

Door Henk Drenth op vrijdag, 19 september, 2014 - 18:00

424442_242068789214423_24241266_n.jpg

NOORDZEESCHATTEN - Tijdens het open huis van het nieuwe onderkomen van Watersportbedrijf Vertrouwen was het ook een soort treffen van duikclubs waar duikersbenodigdheden aan wordt geleverd. Duikers hebben verschillende interesses, de een zoekt de natuur onder water van een meer, zoals naar parende zeelten kijken, en de ander duikt naar scheepswrakken op zee.

duiker.JPG

Grieto Visser is lid van het Northsea Wreckdive Team, ook wel Duikteam Zeester genoemd. Samen gaan ze met hun eigen boot de Zeester de Noordzee op. Teamlid Jan Kruizenga wordt wegens zijn voorliefde voor koperen voorwerpen, dat hij van scheepswrakken naar boven haalt, ook wel “Koperen Jan” genoemd. Van een koperen opgedoken stoompijp van de Ernst von Briessen, een in de oorlog op een zeemijn gelopen voorpostenboot, heeft hij een kaarsenkandelaar gemaakt. Welk persoonlijk aan Grieto overhandigd werd.

10253859_628624957225469_3470507952714434060_n.jpg

Visser is met het duiken bij Mako begonnen, waar hij later voorzitter werd. Na deze periode werd hij lid van de duikvereniging Latimeria in Stadskanaal, en werd daar vicevoorzitter.

Grieto is tot duiken gekomen vanwege zijn interesse in de Eerste- en in de Tweede Wereldoorlog. Vanwege zijn schippersachtergrond heeft hij ook veel interesse in oude schepen, waarvan er op de Noordzee veel naar beneden zijn gejaagd. Er zijn meer dan 200 vergaan. Voor de Groninger kust liggen 25 scheepswrakken, naar verhouding zijn dat er veel. En om deze te kunnen zien moet je naar beneden. Met het schip De Zeester van de Northsea Wreckdive Team zijn de scheepswrakken allemaal al bezocht geweest. Er zijn ongeveer 300 duiken naar scheepswrakken gemaakt. In de meeste schepen is ook nog wel binnen te komen. En er worden nog steeds allerlei voorwerpen naar boven gehaald, zoals richtkijkers van kanonnen en scheepsbellen. Servies blijft het beste bewaard en ook koper is prima bewaard gebleven.

Het is een leuke club duikers bij elkaar, met mensen van verschillende pluimages die allemaal dezelfde passie delen. Na het duiken wordt er in Lauwersoog gezellig een visje verschalkt.

Bijna zijn ze miljonair geweest. Het Duitse vrachtschip de Kurtwood was vlak na de oorlog volgeladen met koper, lood en dierenhuiden op een zeemijn gelopen en gezonken. Het was door de Amerikanen in beslag genomen als compensatie.  Met de Amerikaanse bemanning is het schip naar beneden gegaan.

Van een visser, die daar steeds met zijn netten vastliep, kregen ze door dat er een scheepswrak moest liggen. Met het verzoek om daar te gaan kijken. Op die plek vonden ze inderdaad een scheepswrak. Het was onbekend waar de Kurtwood vergaan was en het bleek dat schip te zijn.

sleepboot.JPG

Een visser van Terschelling zag hun schip in de mist op die plek liggen en overliep hen. Hij had een duikteam van Terschelling gevraagd om daar te gaan kijken. Een andere visser hoorde dat er heel veel koper lag en heeft met een poliepengrijper voor 1,2 miljoen koper van de bodem gehaald. Wel heeft hij veel kosten ervoor moeten maken, en vanwege de grote hoeveelheden heeft hij er ook BTW over moeten betalen. 

Bij Borkum is op een schip gedoken waar porseleinen kopjes gevonden werd. Maar ze wisten niet dat er in het schip nog veel meer porselein lag, met een waarde van meer dan een miljoen. Men heeft zich nog wel even achter de oren gekrabd.

Het Northsea Wreckdive Team heeft ook boven de Groninger kust de ligging van de eerste onderzeeër ontdekt dat tijdens oorlogshandelingen tot zinken was gebracht. Het betrof de Engelse E3 dat tijdens de Eerste Wereldoorlog naar de kelder ging. Tien jaar geleden is door het duikteam in Duitsland aan een overlevende van de Ernst von Briessen een bezoek gebracht om deze man te interviewen. En het vervolg was dat deze ook lid van het duikteam werd.

10498176_659096060845025_329580413496795488_o.jpg

Het duikteam heeft in de Eemshaven hun onderkomen waar ook de duikschatten worden bewaard. Met de toepasselijke naam 'Wrakketaria'. De opgedoken voorwerpen zijn voor het publiek te bezichtigen. De Wrakketaria heeft ook een menukaart. Zo kan er een 'wrakke bak', een 'grote patrijspoort', 'wrakkelingen', een 'wrakkedel' en een 'broodje schipbreuk’ worden besteld. Buitenom staan allerlei voorwerpen, waaronder een groot kanon dat van een boven het Duitse eiland Norderney gezonken schip afkomstig is.