APPETIJTELIJK - De negende editie van de Pruiverij mocht zaterdag en zondag heel veel bezoekers verwelkomen. Oorspronkelijk als een proeverij naar Limburgs voorbeeld begonnen, is het evenement uitgegroeid tot een festijn met naast culinaire lekkers ook culturele appetijtelijkheden.
De Pruiverij vond voor het eerst plaats in september 2005 in het kader van het 350-jarig bestaan van Veendam. Middenstanders boden hun etenswaar vanuit eenzelfde soort houten huisjes aan op het Museumplein. Het idee kwam uit de koker van oud-gemeentesecretaris Harm Hofman.
Oorspronkelijk was de Pruiverij als kennismaking bedoeld met wat de horeca, en andere zaken op het gebied van eten en drinken, te bieden heeft. Natuurlijk kan er nog steeds bij de diverse stands van allerlei lekkernijen worden geproefd, maar behalve de tong kan ook de andere zintuigen plezierig worden geprikkeld. Samen met de Oetmaarkt, het muzikantenfestival en het straattheater is het een prachtig evenement geworden.
Voor het culturele gedeelte hadden de showmasters een zeer aanlokkelijk programma neergezet. Een gouden combinatie bleek ook wel uit de vele bezoekers. De organisatie is er eigenlijk het hele jaar door mee bezig geweest. In januari en februari was men al met de planning bezig en met het benaderen van de deelnemers.
Voor de Pruiverij hadden zich onlangs nog twee nieuwe zaken aangemeld, de Brasserie Wildervanck en Pizza in the Box. Samen goed voor 20 deelnemers. Aan de Oetmaarkt doen 7 deelnemers mee, waaronder de VVV, het Veenkoloniaal Museum, het Cultuurcentrum, en Kleinkunst Veendam. Op het straatmuzikantenfestival waren er onder meer optredens van Gerry Wolthof, Harrie Loco, The Soultrain, Crossroads, Jeff Hayman, Jan Henk de Groot, Sikkom Kult. Onder bezieling van Stichting Bogdike door het centrum heen neergezet, en op het podium van het Museumplein. Op de Oetmarkt werd het nieuwe cultureel seizoen gepresenteerd en was er een kunstmarkt.
Het mooie weer werd even door een korte bui onderbroken, maar dat mocht de pret niet drukken. Nieuw was een reuzenrad op het Veenlustplein, maar daar werd zaterdag druk aan gesleuteld en gelast. Onduidelijk is wat er precies aan de hand was.
De Winschoter stadsomroeper Geert Veen was overgekomen om het evenement aan het winkelend publiek te verkondigen. Gebroederlijk toog hij met de kiepkerel, door Wim Dussel vertolkt, door de Winkler Prins Passage. In het restaurant van de Hema werd het publiek verteld dat een kiepkerel aan de basis van deze winkelketen heeft gestaan.
In het centrum doken weer heel opvallende lieden op. Bij straattheater schijnt dat niet ongewoon te zijn. Mariken en Karin hadden hun Mobiele Naaiatelier bij zich. De stroom voor een Singer naaimachine werd al fietsend op model oma met een 12 volt dynamo opgewekt. Ook het publiek mocht op de fiets plaats nemen, en onderwijl werd er ook nog een ouderwets 45 toeren plaatje gedraaid. De pick-up kreeg eveneens stroom uit de "fietsdynamo". Zaak was dan wel om met het fietsen ook op de 45 toeren te blijven, maar voor de overbrenging zelf was er gelukkig wel wat speling. Tijdens het luisteren van een plaatje is het ook mogelijk om een kledingstuk te laten pimpen.
Mariken is een geboren Brabantse, maar op haar negende was ze in Veendam komen wonen. Tot haar 18de heeft ze in Veendam gewoond en is op de Winkler Prins naar school gegaan. Haar compagnon Karin komt ook uit Brabant, maar haar man is van oorsprong een Wildervanker. Mariken vraagt zich nog af hoe Karin het voor elkaar heeft gekregen om een man uit Wildervank te vinden en ook nog eens samen te gaan werken met een oud Veendamse. Via de boeking door Bé Wever was ze voor het eerst weer in Veendam.
Tien jaar geleden hebben ze samen het Mobiele Naaiatelier in deze vorm bedacht, en ze trekken door de hele wereld ermee. Ze zijn in Marocco geweest, Australië, Nieuw Zeeland, Singapore. Ook dichter bij huis zoals in Duitsland en Frankrijk door. Volgende week gaan de dames naar België. Het is een ongelofelijk avontuur. Ze hebben ook nooit kunnen bedenken dit 10 jaar te gaan doen en dat het rendabel zou zijn. Zij zijn de enigste die het zo doen, en blijkens de reacties wordt het overal leuk gevonden. (Klik link voor hun website).
De buurman van Spullen en Prullen kwam spontaan met oude singeltjes aanzetten, die uiteraard ook meteen werden gedraaid. Tijdens het draaien van Pierrot van Bonnie St. Claire werd er ook meteen een miniatuur pierrot, dat toevallig in de winkel lag, bijgeleverd. Alsof de toeval ermee speelde.
De sympathieke Gerry Wolthof is er vanaf het begin al bij. Hij vindt het ook leuk om er iedere keer ontzettend veel bekenden te zien. Gerry zijn agenda is goed gevuld met vier dagen achter elkaar optredens in verschillende plaatsen. En gemiddeld is er elk weekend wel een optreden. Met Armand en Happy Tunes van de Happy Hippies on Tour was er onlangs op Tessel een gezamenlijk optreden.
Fotoalbum: