Overslaan en naar de inhoud gaan

Open Monumentendag en Nationale Orgeldag Grote Kerk Wildervank

Door op maandag, 8 september, 2014 - 08:59

GROTE KERK - Op 13 september 2014 is de Grote Kerk Wildervank weer van de partij met de Open Monumentdag. Deze dag wordt tegelijk gehouden met de Nationale Orgeldag waarbij uiteraard aandacht wordt besteed aan het unieke Walcker-orgel in de kerk.
De kerk is open van 10:00 - 17:00 uur.

De commissieleden zullen aanwezig zijn om iets te vertellen over het monument en het orgel. Natuurlijk kan de toren weer beklommen worden voor een adembenemend uitzicht over Wildervank en verre omgeving. Het orgel wordt bespeeld door organisten en van 14:00 - 14:30 is er een orgelbespeling door hoofdorganist Dirk Swama.

Als afsluiting van de dag wordt 's avonds het traditionele "Jan Bosch" orgelconcert gegeven. De sympathieke, nationaal bekende, organist Harm Hoeve heeft een boeiend en afwisselend programma samengesteld bestaande uit koraalbewerkingen en literatuur. Van de Franse componist Widor worden 3 delen van één van zijn orgelsymfonieën gespeeld.
Variatiewerken geven de organist de mogelijkheid om in korte tijd veel klankkleuren van het orgel te laten horen. Dit genre wordt vertolkt met de variaties over "Merck toch hoe sterck" van Cor Kee. Engelse muziek is vertegenwoordigt door de feestelijke Trumpet Tune van Purcell en er is een humoristische fantasie over Engelse volksliederen. Werken van de twee grootmeesters van de barok, Bach en Händel, zullen ook op dit concert klinken. Het concert wordt geopend met twee koraalbewerkingen en besloten met een koraalfinale van de concertgever.

Het concert is gratis toegankelijk, de aanvangstijd is 20:00 uur en bij de uitgang wordt een collecte gehouden t.b.v. het organiseren van een volgend concert.