Overslaan en naar de inhoud gaan

Karperkoppelwedstrijd in Borgerswold en aan Langeboschemeer

Door op zaterdag, 6 september, 2014 - 08:45

KARPERKOPPELS - Dit weekend is het Borgerswold en het Langeboschemeer weer het domein van de karperkoppel vissers. Op 43 locaties rondom de wateren zijn vrijdag de karperkoppels met hun vistentjes neergestreken, hopend op een goede plek dat hun bij de loting is toegewezen. Vrijdagavond om 19 uur klonk het hoornsignaal voor de aanvang voor de marathon viswedstrijd dat tot zondag 12 uur duurt.

De Karperwedstrijd is door Hengelsport Veendam-Winschoten georganiseerd.

Als reglement voor de wedstrijd zijn er 12 gouden regels opgesteld. Er mag maximaal met 2 hengels per persoon worden gevist. Het gebruik van een degelijke onthaakmat en schepnet is verplicht. Een schepnet is ook vooral een must om de grote kanjers binnen te halen.

Voor sommigen was het de eerste nacht wat rustig. "De vissen waren niet los!" Maar er werd niet opgegeven. De hengels op een andere plek neer leggen kan nog een verschil maken. Anderen besloten om in een waadpak het water in te gaan voor het gebruik ervan bij het inwerpen en "het landen van een karper". Voor het uitlopen van de lijnen of voor het voeren is dit niet toegestaan. Ook het gebruik van radiografisch bestuurbare voerboten is niet toegestaan.

Wanneer er een karper gevangen is dient men direct de wedstrijdleiding te bellen. Deze kunnen heel snel ter plekke zijn om de vis te wegen.

Natuurlijk wordt gehoopt op de grote vis aan de haak. En dat kan zich onverwachts aandienen, zoals vorig jaar.

Midden in de nacht hoorde Minardus woltman vanuit de tent het piepen van de "swinger". Met één sprong was hij uit de tent, maar bij de hengel leek er niets te gebeuren. De hengelaar zag wel dat de lijn veel strakker stond en bedacht zich niet. Hij sloeg aan maar voelde maar weinig weerstand. Tegen zijn koppelcollega Hans zei hij nog te denken aan een brasem. Het leek ook eerst nog of de lijn vast zat.

Maar opeens begon het spel en de vispassie werd dan ook echt hevig aangewakkerd. De weerstand werd steeds groter, zou het dan toch een karper zijn. Over een meter of 60 werd de lijn aangetrokken en het was wel duidelijk dat het een echte krachtpatser was. Toen de vis zich even liet zien bleek het een mooie grote spiegelkarper te zijn. Het gewicht werd vastgesteld op 35 pond. Er werd samen met zijn collega Hans een vreugdedansje gemaakt.

Zondag zal blijken wie de hoofdprijs in de wacht gaat slepen.