Regio

200 jaar Koningshuis in het Oldambt gevierd met Vorstelijk Tafelen.WESTERLEE - Ons Koninkrijk, onder leiding van het Huis Oranje-Nassau, viert van 2013 tot en met 2015 het 200 jarig jubileum op landelijk en lokaal niveau. Het zijn activiteiten ontwikkelt door overheden, verenigingen en bedrijven onder auspiciën van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk. Eén activiteit in dit kader vindt plaats in de gemeente Oldambt. De Stichting Ontwikkeling Nederlandse Kookkunst is door het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk gevraagd de culinaire geschiedenis van ons Koningshuis te laten zien en beleven. Deze stichting heeft aan de horeca in Nederland gevraagd om hieraan vorm te geven door middel van Vorstelijk Tafelen met aandacht voor streek- en seizoenproducten. Hotel Resort Landgoed Westerlee doet mee aan Vorstelijk Tafelen in samenwerking met Museum Slag bij Heiligerlee, een unieke gebeurtenis voor Noord-Nederland.

Het Huis van Oranje-Nassau en Heiligerlee/Westerlee Ons huidige Koningshuis heeft in feite zijn bestaan te denken aan de Slag bij Heiligerlee op 23 mei 1568. Een huurleger van Prins Willem I van Oranje-Nassau, onder leiding van zijn broers de Graven Lodewijk en Adolf, vocht tegen de Spaansgezinde troepen in Nederland. Graaf Adolf sneuvelde bij deze veldslag. Tijdens het startsein van Vorstelijk Tafelen Oldambt, op 9 oktober 2014, staan we stil bij dit feit op het Landgoed, in het Museum en bij het Monument van Graaf Adolf. Want zonder deze Slag geen 200 jaar Koninkrijk. Na de 9 e oktober gaat de samenwerking tussen Landgoed Westerlee en Museum Slag bij Heiligerlee verder: Op een donderdag per maand tot en met september 2015 wordt een menu bereid op basis van recepten uit de regeringsperiode van de Koningen en Koninginnen van ons Koningshuis uit de periode 1813-2013 en wordt er verteld over de Slag bij Heiligerlee.

Dineren als een Koning of Koningin in het Oldambt.
Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor maandelijkse thema avonden op Landgoed Westerlee waarbij in restaurant de Parelvisser een vorstelijk vier-gangen diner wordt geserveerd. Tijdens deze diners vertelt een vrijwilliger het Museum Slag bij Heiligerlee de geschiedenis van de Slag bij Heiligerlee en over de band tussen Heiligerlee/Westerlee met het Huis van Oranje-Nassau. Verder krijgen de deelnemers een Vorstelijk cadeau in de vorm van een goodiebox mee naar huis met daarin diverse leuke producten, vouchers en een gratis entreebewijs voor Museum Slag bij Heiligerlee.
Tijdens de Vorstelijke diners wordt ook een portret van de Koning of Koningin, wiens naam verbonden is aan het thema diner, geveild en wordt er een menu boek Vorstelijk Tafelen verloot.
Indien men van één of meerdere Vorstelijke diners willen genieten dan kan gereserveerd worden bij Landgoed Westerlee, 0597-433082 of info@landgoedwesterlee.nl. Houdt er rekening mee dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is.

De Vorstelijke thema diners zijn op de volgende data en vinden in de avond vanaf 18.00 uur plaats:

  • 6 november 2014: Koning Willem I
  • 8 januari 2015: Koning Willem II
  • 5 februari 2015: Koning Willem III
  • 3 maart 2015: Koningin Emma
  • 2 april 2015: Koningin Wilhelmina
  • 7 mei 2015: Koningin Juliana
  • 4 juni 2015: Koningin Beatrix
  • 2 juli 2015: Koning Willem-Alexander
  • 27 augustus 2015: Koningin Máxima
  • 24 september 2015: Prinses van Oranje Catharina-Amalia