Overslaan en naar de inhoud gaan

Concert WP Harmonie met carillon tijdens Open Monumentendag

Door op vrijdag, 5 september, 2014 - 19:00

CONCERT - Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 13 september a.s. geven de Winkler Prins Harmonie en beiaardier Adoplh Rots een concert op het plein rond de toren bij de kerk in het centrum van Veendam.

Eén van de werken die samen uitgevoerd zullen worden is ‘Van Oranje', geschreven ter gelegenheid van 200 jaar Koninkrijk. Het is door het Nationaal Comité gratis ter beschikking gesteld aan alle orkesten, ensembles en beiaardiers. Voorzitter Ank Bijsterveld van het comité: "Het is een muziekstuk dat symbool staat voor het samenspel van alle inwoners, ieder met zijn of haar eigen talent". Door het stuk uit te voeren met orkest en carillon geven we daar in Veendam nog een extra dimensie aan.

De beiaardcultuur in Nederland is bijzonder. Ons land heeft de meeste hand bespeelde beiaarden ter wereld: 186. Deze carillons worden bespeeld door circa 60 actieve beiaardiers, die allemaal een opleiding gevolgd hebben aan het conservatorium in Amersfoort, de enige conservatoriumopleiding tot beroepsbeiaardier ter wereld. Onlangs is de beiaardcultuur dan ook geplaatst op de lijst van immaterieel werelderfgoed van de UNESCO. Dit betekent dat de overheid zich zal moeten inzetten om de waardering van dit erfgoed te vergroten, het belang ervan te erkennen en het veilig te stellen voor de toekomst.

Vanaf 13.00 uur ontvangen de mensen van Stichting Carillon Veendam belangstellenden aan de voet van de toren. De toren is te bezichtigen en de beiaardier geeft uitleg over de werking van het carillon. Het concert begint om 15.30 uur en zal in de ruime omgeving te horen zijn. Het publiek zoekt een geschikt plekje nabij de toren en neemt desgewenst zelf een stoel mee.

Samenvating:

  • Wanneer: zaterdag 13 september 2014 (Toren open vanaf 13.00 uur; concert vanaf 15.30 uur)
  • Wat: Concert Winkler Prins Harmonie en beiaardier Adolph Rots
  • Waar: plein rond de toren bij de kerk in het centrum van Veendam