Overslaan en naar de inhoud gaan

Nostalgische landbouwdagen in Wildervank

Door op maandag, 8 september, 2014 - 07:07

LANDBOUWDAGEN - Vol trots verwacht de 14-jarige Henri Stevens u tijdens de nostalgische landbouwdagen 13 en 14 september aan de Torenstraat 67 in Wildervank. Tal van pronkstukken vanuit een grijs verleden kunnen hier deze dagen in werking bewonderd en geprezen worden. Gerestaureerde oude machines omkleed met talrijke verhalen van de eigenaren zijn er deze dagen te beluisteren. Voor de vrolijke noot wordt gezorgd door het reizende monumentale draaiorgel Zwarte Dorus. De Zwarte Dorus dankt zijn naam aan de bijnaam van een vroegere exploitant Dorus van Es. De Zwarte Dorus die vermoedelijk door de Franse toporgelbouwer Charles Marenghi rond eind 1800 begin 1900 is gebouwd, en in 2008 voor het laatst is gerestaureerd zal u met zijn vrolijke klanken verwelkomen.

Tal van liefhebbers van het nostalgische erfgoed zullen acte de préséance geven. Zo zal familie Neeleman uit Wildervank u doen verbazen met zijn collectie en verhalen. Evenals de gebroeders Leeuwerik die alles uit de schuur halen om in hun omgeving goed voor de dag te komen. Vanuit Eexterveenschekanaal komt de familie Speelman met vier pareltjes van machines. Als pronkstuk van hun verzameling is de in 1950 in Sweden gebouwde originele Bolinder Munktel. De grondlegger van de Volvo is een bezichtiging meer dan waard. Uit Veendam zal Arie Westerkamp u zijn vakmanschap op het gebied van restauratie laten zien. De in zijn bezit zijnde Deutz en MC Cormick kunnen met enige beleving terug komen uit de werkplaats waar zij rond de jaren 50 van de vorige eeuw nieuw zijn uitgereden.
Drie generaties Stevens zullen vanzelfsprekend hun trots laten zien. Opa Arie zal de technieken vol overgave showen vader Jan zal er zijn in opbouw zijnde oldtimer vrachtwagen stallen/ Henri zelf zal u als rentmeester van alle informatie voorzien.

Op het terrein zal ook de in 1997 door noeste arbeid in authentieke staat, de nagebouwde Wildervankster Paardentram staan, die met aan boord de kiepkerel met vele verhalen en u reizend door de omgeving van de vele monumentale gebouwen en het karakteristieke van het veenkoloniale landschap laat genieten.

Vanaf half 11 tot half 5 wil Henri graag u gastheer zijn aan de Torenstraat 67 in Wildervank.