Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-Veendam voetballer Max Rosies overleden

Door op dinsdag, 2 september, 2014 - 07:04

Door Jacob Kuipers

VOETBAL
- Wie kent hem niet in Veendam. Rosies kwam jarenlang uit voor de BV Veendam. Afgelopen donderdag is de heer Rosies overleden. Hij was een voorbeeld voor velen, liep op het veld altijd in de pas. En de scheidsrechter hoefde nooit in te grijpen voor een overtreden. Dat had Max niet nodig want hij kon voetballen. Hij was buiten en binnen het veld een heer van stand. Hij voetbalde tussen de jaren 1944 en 1963. Heeft meer dan 700 wedstrijden voor Veendam gespeeld. En werkte jarenlang bij aardappelmeelfabriek DWM.

Hij was dus de rots in de branding van de BV Veendam. Als de tegenstanders de man met het gitzwarte haar zagen staan, deed menigeen het in de broek. Rosies was vroeger het boegbeeld van de Veendammer onverzettelijkheid. De verdediger speelde meer dan 500 wedstrijden voor de geelzwaren. Er kwam abrupt een einde aan zijn imposante voetbalcarriere toen hij in de wedstrijd tegen Utrecht een kaakfractuur opliep en in het ziekenhuis belandde. Daarna stortte hij zich in het trainerswereldje en was ondermeer oefenmeester van de voetbalvereniging Wildervank (zon).

In tegenstelling tot Romario, oud-voetballer van PSV, was Rosies gek op appelmoes. Ooit hebben zijn medespelers hem een keer een poets gebakken en een blik appelmoes aangeboden. Er gaat ook een gerucht dat Rosies in zijn voetbalschoenen veters had, die drie meter lang waren. En dat hij ze boven de enkels moest vast maken, wat ongeveer een half uur in beslag nam.

Rosies en zijn vrouw zijn altijd in Veendam blijven wonen. Aan de Somerlustweg en in de Minervastraat en het toeval wil, dat mijn ouders ook in die straten hebben gewoond. Ik zag hem veelvuldig door het centrum van Veendam lopen op een steenworp afstand van de Kazemierstraat waar hij jarenlang met zijn vrouw woonde.

Ik heb dat beeld van Rosies altijd voor me als hij weer zijn dagelijkse gang door het centrum maakte. Kaarsrecht liep hij door de Veendammer winkelstraten. Want als je hem zag, dan kwam er iemand aan. Het was een statige man. Af en toe maakte ik een praatje met hem. En dat vond hij mooi. Rosies is 88 jaar geworden.