Overslaan en naar de inhoud gaan

Open huis voetbalvereniging Borgercompagnie

Door op dinsdag, 2 september, 2014 - 06:00

Door Jacob Kuipers


OPEN HUIS
- Afgelopen zaterdag was het groot feest bij de voetbalvereniging Borgercompagnie. De voetbalclub hield een open huis. Twee meisjesteams waren aanwezig en de senioren speelden een oefenwedstrijd tegen Kielwindeweer. Maar 'de Kielsters' kwamen opdagen met maar vijf spelers. Maar niet getreurd, de truckendoos bij Borgercompagnie werd open gedaan en de bezoekers konden een paar spelers lenen van 'De Niesters'. Hoeveel geld er mee gemoeid was weet ik niet. En op een klein veld (7:7) konden de 'matadoren' hun lievelingsspelletje spelen. En natuurlijk een echte scheidsrechter om het spektakel in goede banen te leidden.

Bijna was het spektakel zaterdag in het water gevallen, ware het niet dat de 'kraan' van het hemelwater omstreeks half drie dicht ging. En het feest kon toen ook losbarsten. Vervolgens kwam daarna 'luie Evert' om de hoek kijken en het weer werd er vriendelijker op. Ja, want op water zaten we niet te wachten. De good-old en nestor van de club Jakob Molema kwam handen en voeten te kort om iedereen te voorzien van een heerlijke snack. En natuurlijk ook achter de bar, waar barman Joop Hulshof de scepter zwaaide, was het razend druk. De 'gele rakkers' werden snel achterover gegooid.

Buiten was het super gezellig met ondermeer een hamburgertent en enkele springkussens, waar de kleintjes hun dag van hun leven hadden. Veel picknicktenten waar de bezoekers/sters rustig konden bij praten en hun kroost was natuurlijk in geen velden of wegen te bekennen. Kortom een geslaagde dag en dat alles om het voortbestaan van de club te redden. Want de voetbalclub Borgercompagnie mag niet uit het beeld van de gemeente Veendam blijven. Inmiddels had ik ook al een afspraak gemaakt met bestuurslid Otto Scholtens over het wel en wee van de club. En het interview leest U hieronder.

De 65-jarige voetbalvereniging Borgercompagnie verkeert op dit moment een beetje in 'zwaar weer'. De gemeente Veendam gaat voetbalvelden sluiten. Wethouder Henk Jan Schmaal van de gemeente Veendam zegt dat er bezuinigd moet worden. En de voetbalclub kan wel eens 'de gebeten hond' zijn. Bestuurslid Otto Scholtens: "Ik neem het serieus wat hij zegt. Ze hebben in het verkiezingsprogamma geschreven dat ze alle voetbal willen centraliseren in Veendam. En dat alle kleine verenigingen allemaal weg moeten. Dat ze zo snel mogelijk een groot sportpark in Veendam willen hebben".

 

Maar om de voetbalclub te laten verdwijnen is tegen 'het zere been' van Scholtens. Liever de politiek met 'zwaar geschut' te bestrijden dan om roemloos het voetbaltoneel te verlaten. Scholtens is strijdbaar en wil meer bekendheid geven aan het feit dat 'De Niesters' er nog altijd zijn. "We lezen iedere keer negatieve berichten in de kranten. De gemeente Veendam gaat de velden sluiten, maar ja, dat wordt al jaren gezegd. En we zijn er nog altijd. We hopen ook nog altijd dat we de velden behouden".

Scholtens: "En daar moet je wel eens ruchtbaarheid aan geven dat we er nog altijd zijn". 'Het is net onkruid, het komt oltied weer (JK). "En dat ook iedereen het weet dat we er zijn. En dan lees je het volgende stukje, waar wethouder Schmaal zegt dat er weer bezuinigd moet worden. En dat kan net mooi bij Borgercompagnie weg. Maar dan zijn ze bij ons aan het verkeerde adres", zegt de import Borgercompagniester, die al 20 jaar in het dorp woont. "Iedere keer komt er weer een stuk in de krant dat Borgercompagnie als eerste club 'het loodje legt", foetert de geboren Assenaar.

Daarbij twijfelen nieuwe spelers of ze bij Borgercompagnie wel lid willen worden. 'De Niesters' hebben op dit moment een seniorenelftal (25 spelers). En ze zijn ook bezig om meisjes het edele spel te leren. "Dat loopt aardig", vindt Scholtens. "Er komen, wat ik begrepen heb 14 meisjes, die hier willen voetballen. En we zijn bezig met een F-jes team. We hebben daar al vijf spelertjes voor en we moeten er nog 2 á 3 F-jes er bij hebben en dan kunnen we daar ook mee beginnen". Voor komend seizoen heeft Borgercompagnie een meisjes groep (7-tal) en een eerste senioren elftal. Dat team is ingedeeld in de reserve klasse. En verder hebben ze een zevental D-junioren. Allemaal mooie verhalen dus en daar moet de wethouder toch wel gevoelig voor zijn, omdat hij in zijn jeugdjaren ook voetbalde.

Scholtens ergerde zich ook 'groen en geel' aan het verhaal van Jakob Molema dat vorige week in het weekblad Groot Groningen stond. Het stukje met de nestor van de voetbalclub moest beginnen over het feest van afgelopen zaterdag. Maar tot zijn grote verbazing begon het wat de gemeente Veendam van plan is met de voetbalclub. "Zoals ik las krijgen we 15000 euro subsidie. Maar we hebben helemaal geen subsidie hier. We krijgen zoveel als lid - wat elke vereniging krijgt ter ondersteuning. Dat is een paar honderd euro in het jaar".

"Er staat ook in dat we het onderhoud nu zelf moeten betalen van het gebouw. Dat is toch logisch, dat gebouw is ook van ons. We hebben het gebouw in 1985 hier ook zo neer gezet. De velden zijn van de gemeente Veendam en de rest moet werkvoorzieningsschap Wedeka onderhouden. We gaan met goede moed verder en we hopen dat we de gemeente Veendam zo ver kunnen krijgen dat er nog hoop is", klinkt het strijdvaardig uit de mond van Scholtens. Ook café De Leeuw is dicht gegaan. Daar zat de dorpsvereniging altijd en zij zitten nu bij de voetbalclub te vergaderen. De voetbalclub heeft van de dorpsvereninging een fietstocht gehad met een barbecue. Wanneer komt de gemeente Veendam naar buiten, wat betreft de voetbalclub?: Scholtens: "Ik denk binnen drie maand". Ik reken dat we binnenkort een oproep krijgen wanneer we op het gemeentehuis moeten komen".

Borgercompagnie heeft nu ongeveer 25 seniorenleden. En ze spelen met één elftal en als er nu nog eens 7 a 8 leden bij komen dan kunnen ze in de competitie uitkomen met twee elftallen. Scholtens: "Dat moet er in zitten. Ik zeg nog eens, er zijn ook nieuwe competities bij de KNVB. Daar willen de jongens ook nog niet naar toe. En dan heb ik het over 35- en 45 plus. Dat is 7 tegen 7. Dan speel je op een vrijdagavond een toernooitje. Ik meen met 3 á 4 verenigingen. Zover kan ik ze nog niet krijgen. Maar er zijn ook jongens die zeggen, dat is hartstikke mooi. Hier lopen ook jongens die boven de 45 jaar zijn, als we die nou zover kunnen krijgen om 7 tegen 7 te spelen. Daar wil ik ook nog naar toe, dat daar animo voor komt. In de regio zijn er wel clubs die dat doen. Gewoon een keer proberen. En dan uit en thuis".

Borgercompagnie heeft nog in de derde klas van de KNVB gevoetbal met ondermeer Jan Detz, Hendrik Steenhuis en Nico Smalbil en nog vele andere 'kanonnen' van weleer, zo kan ik mij nog herinneren. Scholtens: "Vroeger was het een andere tijd. Toen hadden we vier seniorenelftallen. Toen ik hier kwam, 20 jaar geleden waren er vier seniorenelftallen. Anderhalf jaar geleden hadden wij zoiets van, 'hangt er nog vanaf of we nog verder kunnen'. Toen hebben een paar jongens de koppen bij elkaar gestoken en op die manier hebben we 10 nieuwe leden binnen gekregen. Dat loopt nog steeds door. Het laatste jaar zijn er ook nog 6 seniorenleden bij gekomen". Dus dat is een goed vooruitzicht.

En dit zijn natuurlijk opbeurende verhalen voor wethouder Henk Jan Schmaal. Die ik vroeger nog onder mijn hoede heb gehad bij de voetbalvereniging Wildervank. Natuurlijk moet er bezuiningd worden bij de gemeente Veendam. Maar kan de politiek en de voetbalclub geen constructie bedenken, zodat beide partijen in de toekomst door één deur gaan. Borgercompagnie zit in 'zwaar weer'. De politiek is aan zet voor het voortbestaan van de voetbalclub.


Voor meer foto's, zie fotoalbum