Regio

NNT speelt toneelstuk naar het boek van Dimitri VerhulstTONEEL - Op zondag 28 september gaat De laatkomer van het Noord Nederlands Toneel (NNT) in première in de Stadsschouwburg Groningen. Dit toneelstuk is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst. Het NNT is het eerste gezelschap dat het boek tot toneelstuk heeft bewerkt. Een hoopvol verhaal van een man die op de valreep het heft in eigen hand neemt en zichzelf herpakt. Want hoe oud je ook bent, het leven moet je vieren!

Dwaze grijsaard
Désiré (Hans Dagelet) is de kleinerende houding van zijn vrouw helemaal zat en besluit zijn omgeving te belazeren door zich voor te doen als demente, grijsaard die op het einde afstevent. Hij komt terecht in bejaardentehuis ‘Home Winterlicht', waar hij het dagelijks leven van de bewoners ontwricht. Ook ontmoet hij hier zijn inmiddels demente jeugdliefde Rosa Rozendaal (Malou Gorter), een mooie, uitdagende vrouw die hij nooit heeft durven kussen, maar die hem nu niet meer herkent. Het toneelstuk slaagt erin de zwaarte van het thema dementie te verlichten, zoals Verhulst dat in zijn boek doet. Met humor en respect. Naast de bewerking voor toneel, wordt het boek ook verfilmd. Wanneer de film uitkomt, is nog niet bekend.

Het leven moet je vieren
In De laatkomer daagt de opstandige Désiré het publiek uit om nu te leven; niet morgen, niet overmorgen, niet volgend jaar. Maar nu. Want anders gaat het leven gewoon aan je voorbij. Dit biedt niet alleen inspiratie voor oude of demente mensen, maar ook voor jongeren. Regisseur Ola Mafaalani: "Veel oudere mensen worden tegenwoordig weggezet als overbodig en komen terecht in tehuizen. Maar ook steeds meer jonge, nog vitale mensen laten zich meeslepen door de dagelijkse beslommeringen en leven volgens verwachtingen van anderen. In De laatkomer ontdekt Désiré de vrijheid om elke logica van het leven te bestrijden met een intens gelukkige vorm van anarchie. De meesterlijke truc om het leven speels te spelen, de durf amoreel te zijn, de creativiteit om het leven op de valreep te vieren vormen een geweldig vertrekpunt voor onze theaterbewerking."

Credits
Bewerking: Dirkje Houtman
Naar: Dimitri Verhulst
Regie: Ola Mafaalani
Decor: André Joosten
Muziek: Eef van Breen
Lichtontwerp: Remko van Wely
Choreografie: Club Guy & Roni (in 'coproductie')
Kostuums: Johanna Trudzinski
Regie-assistentie: Wim de Vries; René Orbons (stage)
Cast: Hans Dagelet, Roni Haver, Bram van der Heijden, Malou Gorter, Jochem Stavenuiter, Peter Vandemeulebroecke, Lies Pauwels, Nico van der Linden, Pier Bolt, Stefan Schölvinck.

Over Dimitri Verhulst
De Vlaamse auteur Dimitri Verhulst schrijft romans, verhalen en gedichten. Hij debuteerde in 1992 met Assevrijdag. Daarna volgden vele romans. Bij het grote publiek werd hij vooral bekend met zijn roman De helaasheid der dingen (2006), die zeer succesvol werd verfilmd en ook voor het toneel werd bewerkt. Het boek werd genomineerd voor de ‘AKO literatuurprijs' en ontving de literatuur jongerenprijs de ‘Inktaap'. In 2009 ontving Verhulst de ‘Libris Literatuurprijs' voor Godverdomse dagen op een godverdomse bol. Verhulst zal het Boekenweekgeschenk van 2015 schrijven met als thema ‘waanzin'.

Over het NNT
Het Noord Nederlands Toneel (NNT) behoort tot de vier grote theatergezelschappen in Nederland, naast het Nationale Toneel, Toneelgroep Amsterdam en Oostpool. Het NNT onderscheidt zich van andere toneelgezelschappen door in te haken op maatschappelijk relevante thema's en klassieke verhalen te vertalen naar hedendaags theater.www.nnt.nl

 • Andere locaties
  Wo 8 Oktober De Lawei Drachten
  Do 9 oktober Schouwburg Almere
  Za 11 oktober Schouwburg Rotterdam
  Wo 15 oktober De Purmaryn Purmerend
  Do 16 oktober Posthuistheater Heerenveen
  Vr 17 oktober Schouwburg Arnhem
  Za 18 oktober De Harmonie Leeuwarden
  Zo 19 oktober Kon. Schouwburg Den Haag Matinee
  Do 23 oktober Geert Teis Stadskanaal
  Vr 24 oktober Chassé Theater Breda
  Za 25 oktober Schouwburg Leiden
  Ma 27 oktober Stadsschouwburg Amsterdam
  Di 28 oktober Stadsschouwburg Amsterdam
  Wo 29 oktober Zaantheater Zaandam
  Do 30 oktober De Nieuwe Kolk Assen
  Za 1 november Schouwburg Tilburg
  Wo 5 november De Muzeval Emmen
  Do 6 november Stadsschouwburg Utrecht
  Za 8 november Schouwburg Amstelveen
  Di 11 november Stadsschouwburg Groningen
  Wo 12 november Stadsschouwburg Groningen
  Do 13 november Stadsschouwburg Groningen
  Vr 14 november Stadsschouwburg Groningen
  Za 15 november Stadsschouwburg Groningen
  Di 18 november Goudse Schouwburg Gouda
  Wo 19 november Theater a/h Vrijthof Maastricht
  Do 20 november Schouwburg Ogterop Meppel
  Vr 21 november Theater De Veste Delft
  Wo 26 november Schouwburg Brugge
  Do 27 november Schouwburg Hasselt B
  Vr 28 november CC De Werf Aalst B
  Ma 1 december Schouwburg Eindhoven
  Di 2 december SB Het Park Hoorn
  Wo 3 december De Agnietenhof Tiel
  Za 6 december Wilminktheater Enschede
  Do 11 december De Flint Amersfoort
  Vr 12 december Schouwburg Nijmegen
  Di 16 december Odeon/De Spiegel Zwolle
  Wo 17 december NTG Schouwburg Gent B