Overslaan en naar de inhoud gaan

'Broez'n deur andermans Hoez'n' tijdens Sightseeing Run Veendam

Door op maandag, 25 augustus, 2014 - 07:00

PILOT - Zaterdagmiddag werd het startschot gegeven voor een uniek loopevenement. Tussen de 280 en 300 lopers gingen in drie groepen over de startlijn voor de Sightseeing Run. Wethouder Henk Jan Schmaal schoot de eerste groep lopers 'los'. Daarna moest hij zelf ook aan de bak. Het is de eerste keer dat een loop in deze vorm in Nederland werd gehouden. Het parcours leidde de deelnemers niet alleen door de straten van Veendam en het Julianapark, maar ook door gebouwen heen. En zelfs door woonhuizen. Daarom was als bijtitel het veel meer zeggende 'Broez'n deur andermans Hoez'n' bedacht.

Er was tijdens een loop in Nederland wel eerder een gebouw opgenomen geweest, maar niet op deze manier. Het concept ervoor is uit België afkomstig. Het gaf de lopers een heel andere beleving.

Het Demoteam Oxygym gaf op het podium bij de start een warming-up om de bloedsomloop te stimuleren, en de spieren en pezen op temperatuur te brengen. Tijdens de loop stond het demoteam bij verassing als cheerleaders de deelnemers in het cultuurcentrum vanBeresteyn op te wachten, en werden de lopers met vele uitbundige cheer-ups aangemoedigd. Zoiets zullen ze misschien ook niet eerder hebben meegemaakt. Bij het verlaten van het gebouw werd het buiten nog eens dunnetjes overgedaan.

Natuurlijk was het Indoorcentrum onderdeel van het parcours. Het uitgebreide parcours leidde verder door het gemeentehuis, dwars door de stationsrestauratie Het Perron, door de tot busstation getransformeerde Jonkerloods, in de openbare school Winkler Prins, door Hotel Parkzicht heen en het Cultuurcentrum vanBeresteyn in en uit. Op het loop testbaantje van Valkema Sport kregen de lopers sightseeing in de winkel.

Plaatselijk was het parcours hellend, want ook het ABC parkeerdak was erin opgenomen. Aan de andere zijde ging men de twee trappen af op weg naar het Veenlustplein. Daar werd gelijk de zaak van Schomacher Mannenmode binnengeschoten, en langs de paskamers weer naar buiten. Nietsvermoedende klanten keken verrast op. De reacties waren heel leuk. Als laatste passeerde de bezemfiets van de groep.

De lopers waren uit de hele regio aan de startmeet verschenen.

De Sightseeing Run is met zoveel deelnemers een succes geworden, het waren er veel meer dan de 75 waar de organisatie op had gehoopt. Daarom kan dit loopevenement eigenlijk als pilot worden gezien. Volgend jaar wordt het weer uitgezet en krijgt Veendam er mogelijk een nieuwe traditie bij.

De organisatie was ook heel bij dat het droog was gebleven, want de vooruitzichten waren niet goed.

Niet alleen onze 'Noord' was met een verslaggever aanwezig. Een verslaggeefster van NOS Radio 1 rende al interviewend een stukje mee door het gemeentehuis. Meerdere lopers werden onderweg geïnterviewd. Ook verslaggever Derk Bosscher van Radio Noord begeleidde lopers een stukje.

Het was niet zomaar toevallig om ook de winkels erbij te betrekken. Naast dat het op een leuke manier reuring geeft komt het centrum er ook extra mee in de aandacht. Team Sport wil zorgen dat er nieuwe projecten worden georganiseerd waardoor mensen veel in beweging komen. En het centrum wordt erbij betrokken om ook de ondernemers te ondersteunen. Er was veel leuke publieke belangstelling.

Onze fotografen konden zich van hartenlust uitleven met het maken van aparte sfeerplaatjes.


Fotoalbum


Gerelateerde artikelen: