Overslaan en naar de inhoud gaan

Zinderende Trucktrek wedstrijden tijdens Jaarmarkt Wildervank

Door op zondag, 24 augustus, 2014 - 21:00

MEESLEPEND - Afgelopen zaterdag werd de Open Groninger Kampioenschappen Truck trekken gehouden op de jaarmarkt in Wildervank. Met volle overgave streden de 12 deelnemers in deze spektakelslag.

Berend Schuur van Stichting O.S.O (Organisatie Sterkemannen Oldambt) organiseert deze evenementen. Behalve het Trucktrekken houd de organisatie ook wedstrijden met boot trekken, trein trekken en in Oostwold vliegtuig trekken. Ook de Sterkste Man zit in het wedstrijdprogramma.

Zeven jaar geleden is het tijdens een BBQ in Beerta uit een geintje geboren. In het zuiden was het al een traditie, en de gedachte was dat het ook hier moet kunnen. Nu komt men ook vanuit het zuiden deze kant op.

Dit jaar zijn er 5 Trucktrek wedstrijden gehouden. De wedstrijden vinden in drie categorieƫn plaats. Voor de heren boven de 105 kilo lichaamsgewicht en beneden de 105 kilo. En er is een damescategorie. De wedstrijden worden over drie rondes gestreden.

In Wildervank moest een vrachtwagencombinatie van 19 ton over de streep worden getrokken. De deelnemers waren in een harnas gesnoerd waaraan een touw naar de truck. De techniek is behalve aan de vrachtwagencombinatie trekken ook het jezelf voorruit trekken aan een touw dat strak aan een personenwagen vast zit. Zaak is vooral dat de vrachtwagen aan de rol blijft. Komt deze stil te staan kan de deelnemer het heel moeilijk krijgen. De lengte tot aan de streep is 20 meter. Met maximaal anderhalf minuut moet de streep zijn bereikt. De wedstrijd bestaat uit drie ronden.

De deelnemers kwamen uit de regio, vanuit Giethoorn en Oosterwolde, en van verder weg.

Nick Moed van 14 uit Midhuizen had wel auto's voortgetrokken, maar nog nooit een truck. Het was zijn eerste keer dat hij dit zaterdag mocht doen. Het was wel zonder de trailer. Met een busje had hij er veel voor geoefend. Hij hield de vrachtwagen aan de rol en bereikte de eindstreep ermee. Door zijn teamgenoten van de club O.S.O werd hij gefeliciteerd. Het was een soort toelatingstest. Een soort ontgroening, en trad daarmee officieel toe als lid van de club.

Als eerste in de damesklassen mocht Ina Smith haar beker in ontvangst nemen. Klaas Liemburg uit Giethoorn werd kampioen onder de 105 klasse met 101.68 seconden. Ricardo Sluter uit Siddeburen werd kampioen boven de 105 klasse met 110.45 seconden.

Ina had maar weinig getraind en ze was niet in topvorm. Ze heeft net als haar collega de truck ook niet over de streep kunnen halen. En dan telt de meeste voortgetrokken meters. Ricardo oefent de spieren vooral in een sportschool waar hij verschillende toestellen met gewichten gebruikt. Het oefenen met een truck is maar heel af en toe. Voor Klaas was het super gegaan. Hij had dan ook veel getraind met het voorttrekken op een zandvlakte.

Het gaat ook om de houding. Met de wedstrijden is daar veel gemak uit te halen. Ricardo trok ook iedereen eruit omdat hij veel meer zuurstof in de benen heeft. Voor de wedstrijd moet je goed eten en drinken. Veel suikers, koolhydraten en eiwitten zijn belangrijk. Hij leeft er niet altijd naar, maar anderhalve week voor een wedstrijd is hij er wel mee bezig. Klaas is zelf ook organisator van wedstrijden in Giethoorn.

Een andere deelnemer ondervond een zuurstoftekort. Hij had veel te veel gegeven en was neergegaan. Hij werd overeind geholpen maar ging ook meteen weer liggen. Het leek heel eng, en de EHBO'ers voegden zich bij hem. Maar na enige tijd kwam hij weer op krachten.

De jongens gaan heel Nederland door om dit te doen. Het is een wereld waarin iedereen elkaar kent. Waar ook heel veel met elkaar wordt meegeleefd. Tijdens het zware werk moedigen ze elkaar aan en trekken ze elkaar erdoor. Het viel ondergetekende op dat er veel kameraadschap uit spreekt.

De Trucktrek wedstrijden kreeg redelijke publieke belangstelling op de jaarmarkt. Als het aan de mannen van O.S.O ligt komen ze volgend jaar graag weer terug.

Het is de bedoeling om met zo'n evenement publiek naar de jaarmarkt te trekken, maar voor de markt met de kermis zelf bleef dat helaas toch wat achter. Hoewel niet iedereen klaagde omdat het wel steeds doordruppelde bleef het voor anderen te rustig.


Video


Fotoalbum