Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw bestuur Buurtvereniging 't Spoordok zet de wissels om

Door op vrijdag, 22 augustus, 2014 - 12:15

VERANDERINGEN - In de Havenbuurt bestaat de Buurtvereniging 't Spoordok aan de Loydsweg veertig jaar. Onlangs is het jubileum van de vereniging gevierd. Maar het doek leek te vallen omdat er vanuit de buurt nog te weinig animo voor het buurthuis is. In de buurt is er veel veranderd. Er zijn minder gezinnen met kinderen. En ook het zoeken van gezelligheid in het buurthuis is sterk afgenomen, en met name door de jeugd. Het gebouw gezellig aankleden met een zithoek waar men naar muziek kan luisteren heeft weinig geholpen.

Maatschappelijke verandering
De computer en de tablet wordt een grote concurrent genoemd. Het bestuur denkt dat door het veelvuldig gebruik van de mobiele telefoon de directe sociale contacten af zijn genomen. Het uitmaken van de verkering is dan ook zo gemakkelijk, maar wel erg onpersoonlijk. De jeugd zoekt het verenigingsleven niet meer. Dat wordt heel erg jammer genoemd, want in de buurtvereniging zijn het de echte face to face contacten. Er wordt dan ook echt met elkaar omgegaan en zijn de gesprekken veel persoonlijker.

Voor 10 jaar terug bezochten zo'n 30 tot 35 kinderen een kinderbingo avond. Tegenwoordig kunnen het hooguit 4 kinderen zijn. Vooral de laatste 3 jaar is het hard achteruit gegaan. Een aantal jaren geleden zaten ze nog op een dikke 120 gezinnen tegen zo'n 73 gezinnen nu. Daarbij is ook het aantal donateurs teruggelopen.

Samenwerking
Door het zoeken van samenwerking is het wissel omgegooid. Vanuit Compaen en de gemeente was het nieuwe bestuur benaderd. En in gesprekken met de oud- bestuursleden gezamenlijk is besloten om toch weer door te gaan en het voor een jaar te proberen. Ze hopen dat het allemaal goed gaat lopen.

De buurtvereniging gaat samen met het Wijk- en Buurtbeheer Centrum Veendam (WBCV) verder. Wel blijft 't Spoordok bestaan, maar dan als bestuursorgaan. Het buurtkrantje wordt niet meer uitgebracht, er waren nog maar weinig adverteerders over waardoor het niet meer uit kon. De WBCV gaat de activiteiten van 't Spoordok in hun krantje meenemen. Het verschijnt drie keer per jaar in het hele centrumgebied. Woensdagavond is tijdens de ledenvergadering de koerswijziging van het nieuwe bestuur van 't Spoordok goedgekeurd.

Aanpassingen
De contributiegelden van 10 euro per jaar zijn komen te vervallen. Het inleggeld voor de activiteiten is met 50 cent verhoogt. Het oudste lid is 84 jaar en de jongste is 4 jaar. Alle leeftijden komen zo door elkaar. Het is met name de doelgroep van 12 tot 20 jaar die het eigenlijk laat afweten.

Verenigingen maken ook gebruik van het buurthuis. De klaverjasclub Huizing is in de ene week op de woensdagmiddag en in de andere week op de vrijdagavond met zo'n 44 mensen aanwezig. Elke zondag wordt er door LEP (Love, Eat, Pray) hun kerkelijke bijeenkomsten gehouden.

Het veertigjarig bestaan is op 15 januari gevierd. Heel jammer was dat het met weinig mensen was. Dat staat in schril contrast met vroegere jaren. Het is ook een veranderend tijdperk. Over vijftien jaar worden er waarschijnlijk geen kaart en sjoelavonden meer gegeven.

Activiteiten
Voor de jeugd is er de mogelijkheid om met hun eigen muziek even te chillen. Het bestuur denkt ook aan de mogelijkheid van een WiFi verbinding om de jeugd tegemoet te komen. Ook werd er gebrainstormd om via WiFi Tv programma's op de tablet te brengen. Of het aanbieden van spellen.

Het is de bedoeling dat het buurthuis voor een groter gebied gaat functioneren. Er kan voor mensen die een babbeltje willen maken een koffiemorgen worden gehouden. Zoals voor alleenstaanden. Het zit allemaal nog in het begin, maar gehoopt wordt om weer meer mensen binnen de deuren te kunnen krijgen. De activiteiten voor het nieuwe seizoen lopen van september tot eind april volgend jaar. Op de kalender staan darten, bingo, klaverjassen, sjoelen en Kids Bingo.

Oproep voor vrijwilligers
Het nieuwe bestuur wil er graag nieuwe mensen bij. En graag ook mannelijke bestuursleden erbij hebben. Ook zouden ze graag een vrijwilliger willen hebben die het grasveld maait en het groen onderhoud. De materialen zijn er wel. Ook heeft het gebouw een nieuwe verfbeurt nodig. Buiten hun andere werkzaamheden zien de dames zichzelf dat nog niet zo gauw doen. Voorzitter Heidi Wiegman zit er al 10 jaar in, eerst als secretaresse. Penningmeester Joke Nieborg zit 6 jaar in de vereniging. Secretaresse José Schuster en bestuurslid Alie Meyer zijn nieuw in het bestuur getreden.

Afstemming
In oktober wordt een algemene buurthuizen vergadering gehouden. Alle buurthuizen in de gemeente krijgen daarvoor een uitnodiging. Er kunnen ideeën worden uitgewisseld, en ook activiteiten op elkaar afgestemd. En gezamenlijk een activiteit georganiseerd worden. Zodat er ook een hogere opkomst is. En heel belangrijk is dat het voor de mensen betaalbaar blijft. De inleg is laag en ook de consumpties zijn laag geprijsd.