Overslaan en naar de inhoud gaan

Leerzame Kick Off voor goede start op de middelbare school

Door op vrijdag, 15 augustus, 2014 - 11:55

Door Bianca Kor

KICK OFF - Van 11 tot en met 14 augustus organiseerde het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) een Kick Off. Het CJG is er voor alle ouders en opvoeders die vragen hebben over de opvoeding, het opgroeien of de gezondheid van hun kind. Deze Kick Off week was speciaal georganiseerd voor jongeren uit de gemeenten Pekela en Veendam die de basisschool verlaten en naar de middelbare school gaan.

De bijeenkomsten waren in jongerencentrum Break! Arlette Julsing verteld: "Wij hebben voor deze locatie gekozen omdat elk kind op deze plek gelijk is. Wij hebben scholen gevraagd of er leerlingen zijn die het een moeilijke stap vinden om naar een nieuwe school te gaan met andere leeftijdsgenoten en andere vakken."

In deze week werden de volgende activiteiten georganiseerd:

  • Samen schilderen.
    Er is gezamenlijk een schilderij gemaakt van een uil.
  • Circustechnieken leren.
    Iets doen waarvan je niet wist dat je het kon.
  • Weerbaarheid.
    Klimmen op een klimwand.

Op de laatste dag van de Kick Off eten de kinderen samen en geven ze een voorstelling aan de ouders.

Vóórdat de ouders aanwezig zijn voor de voorstelling, verzamelt iedereen zich in een kring om te bespreken wat er deze week gebeurd is bij de Kick Off en het programma van de voorstelling van deze middag wordt door genomen. Iedereen krijgt een rol toebedeeld.

De presentator van het circus oefent aan zijn presentatie en hij bedenkt een aantal grappen en raadsels voor het publiek.

Ondertussen ondersteunen Nathalie en Cilia van circus Santelli de 'acrobaten' van de Kick Off.
Santelli is opgericht in 1962 en is hiermee één van de oudste jeugdcircussen in Nederland.

Na ongeveer een uurtje oefenen, begint de show. Ineke van Loo van het CJG vertelt aan de aanwezigen wat er de afgelopen dagen heeft plaats gevonden.

En dan begint het: de voorstelling! De presentator komt op en heet iedereen van harte welkom bij circus Kick Off! De eerste act wordt verzorgd door twee jongens met een buikspreekpop: Arie de paradijsvogel en opa Bert. Zij hadden een kort verhaal bedacht waarbij ze ook over een touw moesten lopen. Daarna volgen 2 balancerende meisjes die op een grote bal hun balans heel goed kunnen houden en ook nog eens kunstjes uitvoeren op de bal.

Na dit indrukwekkende onderdeel, vertelt de presentator: 'We hebben deze week allemaal zelf een schilderij gemaakt en met elkaar hebben we een schilderij gemaakt van een uil."
Nathalie vraagt aan de presentator wat zij deze dagen hebben geleerd. 'Wij hebben geleerd elkaar te vertrouwen en hoe we samen kunnen werken.' De missie is geslaagd. Dat was het doel van de Kick Off 2014!

De kinderen hebben nog een verrassingsact in petto. Deze wordt buiten uitgevoerd. Alle gasten zijn getuige van de kinderen die kunstjes doen op een eenwieler!

Na de Kick Off kunnen de leerlingen 2 maanden worden gevolgd om na te gaan of de training effect heeft gehad. Ze krijgen een koesterkistje mee waar ze iets in kunnen doen dat een symbool is voor wat ze op een dag hebben geleerd. Er zit ook een logboek in waarin ze kunnen opschrijven wat ze hebben gedaan en wat ze daar van hebben opgestoken.

Het zou fantastisch zijn als er volgend jaar weer een Kick Off georganiseerd wordt!