Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese jeugduitwisseling op bezoek bij Museumspoorlijn S.T.A.R.

Door op maandag, 11 augustus, 2014 - 11:14

UITWISSELING - Van 4 tot en met 7 augustus waren 18 jongeren van diverse museumspoororganisaties uit Europa te gast bij Museumspoorlijn S.T.A.R. in Stadskanaal en Veendam. Elk jaar organiseert de Europese koepelorganisatie van museumspoorlijnen Fedecrail een internationale uitwisseling voor jongeren uit heel Europa. Allemaal werken zij als vrijwilliger bij een van de aangesloten museumspoororganisaties in hun eigen land. Dit jaar was Nederland gastland, waarbij de S.T.A.R. één van de drie deelnemende museumorganisaties was. De deelnemers waren afkomstig uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Zweden, Finland en Nederland.

De tien dagen durende rondreis begon op 1 augustus in Hoorn, bij de Museumstoomtram Hoorn - Medemblik. Via de Afsluitdijk en de treinen van Arriva werd op maandag 4 augustus Veendam bereikt, waar een extra S.T.A.R.-trein gereed stond met bestemming Stadskanaal.
Het programma bij Museumspoorlijn S.T.A.R. bestond uit een uitgebreide rondleiding over het emplacement Stadskanaal. UIteraard mocht een rit met de stoomtrein niet ontbreken. In Veendam werd een stadswandeling gemaakt en het Veenkoloniaal Museum bezocht.

Er moest ook nog gewerkt worden en dus hielpen de jongeren met het snoeien van de spoorlijn: per werktrein werd koers gezet in de richting Musselkanaal. De spoorlijn is er flink schoner van geworden!

Op donderdag 7 augustus eindigde het bezoek aan de S.T.A.R.. De jongeren gingen al vroeg op pad naar hun laatste reisdoel: de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Op zondag 10 augustus werd de uitwisseling daar afgesloten.

De deelnemers vonden hun bezoek aan deze regio bijzonder interessant. Ook Museumspoorlijn S.T.A.R. werkt graag mee aan dergelijke maatschappelijke en culturele initiatieven om Oost-Groningen op de kaart te zetten.