Overslaan en naar de inhoud gaan

De slag om Noord in Veendam in Hansielein und Bärbelchen

Door op woensdag, 6 augustus, 2014 - 09:34

INGEZEEPT - Voor deelname in de spektakelslag van RTV Noord De slag om Noord is het team van Veendam wekenlang in de weer geweest om een mooie wedstrijd mogelijk te maken. De 'Slag om Noord' is een nieuw programma van RTV Noord in navolging op het eerdere programma 'Het leukste Dorp van Groningen'. Het is een ludieke strijd tussen dorpen, en in het programma worden eveneens wetenswaardigheden van de dorpen voor het voetlicht gebracht. Dorpen in de provincie kruipen tijdens de 'strijddagen' volledig in de huid van verschillende volksgroepen. Uit het verleden, van hedendaagse en zelfs van fictieve kleine wezentjes.

Geïnteresseerde dorpen konden zich voor 6 juni opgeven, er werd in Veendam een ploeg geformeerd en op 26 juni was de Facebook site Slag om Noord - Veendam online gezet. Op 15 juli werd het thema aan het team in Veendam bekend gemaakt, het was Duitsland. Daar was zeker iets mee te doen, er werd druk gebrainstormd en op de Facebook site werden oproepen gedaan en ideeën aangedragen.

Men is druk in de weer geweest om bedrijven, en ook de gemeente, te benaderen voor sponsoring. Ruim 21 sponsoren lieten zich niet onbetuigd, waaronder zelfs een sponsor van vlak over de Grüp. Drinken, braadworsten en hamburgers moest worden geregeld en ook daar kwam medewerking voor. De 'Duitsers' kregen zelfs de beschikking over Duitse kostuums, Hansielein hosen en Bärbelchen Kostüms.

Op maandag 4 augustus was het dan de eerste 'strijddag' voor de 12 wedstrijders van Veendam. Het Veendamse volk, ofwel 'de Duitsers', hadden hun uitwedstrijd tegen de lokale 'Zulu's' in Heiligerlee. Helaas had het Veendammer team een grote nederlaag te verduren gekregen. De Zulu's kwamen met 36 punten voor te staan. Gelukkig stond het sportieve element vooraan en was het vooral een gezellige slag in Heiligerlee.

Gisteren werd het spektakel Slag om Noord in Veendam voortgezet tegen de 'Smurfen' uit Loppersum, en was er de kans om tijdens de thuiswedstrijd meer punten binnen te halen. De zevende dag van De slag om Noord werd in het door de presentatoren Wiebe Klijnstra en René Walhout omgedoopte 'Somerlustplantsoen' gespeeld. Gadegeslagen door sponsoren Gert Jan Stuut van Happy Days en John Thomassen van La Vache. Om half één werd het startschot gegeven.

De teams mochten voor hun eigen terrein ook zelf spelletjes bedenken. Over een soortement van een met groene zeep ingesmeerde sjoelbak moest er met bierpullen zo ver mogelijk tot aan de rand aan de andere kant geschoven worden. De spelleider Eric Bats wilde rekening houden met de Duitsers en had gedacht om op hun terrein met het bierpuls schuiven maar te beginnen. Het bier was overigens alcoholvrij, dat niet meer verkocht mocht worden omdat het over datum was.

De Smurfen hadden er niet op kunnen oefenen, maar het tactische inzicht was om maar niet te hard te schuiven. Het schuiven ging over drie rondes. De eerste twee bierpullen kwamen met een kwart van de afstand vanaf de rand tot stilstand. De derde ging erover heen en telde niet mee.

De vooruitzichten voor de Duitsers leken niet goed, maar Angelo Cijntje was het geheime wapen. En tegen de ploeg uit Loppersum deed hij ook aan alle onderdelen mee. Angelo verklaarde dat het pulschuiven niet meteen iets voor hem was, maar er wel helemaal voor te gaan. En het ging hem zelf heel goed af ook. Maar met schuiven van bier hadden de Duitsers wat minder dan eventueel hijsen, in ieder geval dan de Smurfen. Het onderdeel Langlaufen daarentegen werd door de Duitsers gewonnen, het was hun op het lijf geschreven. Daarmee was de stand op 2 tegen 2 komen te staan.

Tijdens het onderdeel penalty schieten was de alliantie van Cijntje met de Veendamse Duitsers een strategische. Het 'Tor schießen' was in een opblaasbare doel met gaten erin. Penalty schieten tegen Duitsers gaat nooit goed. Tel daarbij ook het geheime wapen op. Maar ook de Duitsers kunnen een keer hun dag niet hebben, en zo bleef de beslissing uit.

Het onderdeel kratlopen dan. Je kunt er op zitten en er ook eventueel op staan, maar kratlopen was voor de Duitsers eveneens wat ongewoon. Toch ontdekten ze dat het kan en het ging ze nog goed af ook. Maar in dit spelonderdeel waren er met strobalen obstakels ingebouwd die met krat en al genomen moesten worden. De strobalen waren nieuw toegevoegd en de Smurfen konden er beter mee smurfen. Met een lichte voorsprong van de Smurfen eindigde in deze manche in een gelijkspel.

Maar onder aanvoering van Grote Smurf nam het Smurfenvolkje toch weer de leiding met 9 tegen 5 punten. Grote Smurf was ook wel eens met een vreemd toverbrouwseltje in de weer geweest.

Bij het 'Badworstelen' moest de ingezeepte tegenstander uit het bad worden gewerkt, en daar namen de Lopster smurfen meteen al de leiding. Door de vloeibare zeep over het lichaam was het niet gemakkelijk om greep te krijgen op de tegenstander. Het is dan ook een echte uitputtingslag over twee manches. De eerste manche was voor de Smurfen. De tweede manche tussen twee dames bleef onbeslist, en werd de punten hieruit over de beide ploegen verdeeld. Bij het ringsteken op scootmobiels bleken de Duiters zeer behendig. Het lukte hun om op al crossend op de scootmobiels onder de poortjes door alle ringen in de wacht te slepen.

Als afsluiting van deze Slag werd op het hoofdpodium de kennisquiz gespeeld tussen Heinrich en Vader Abraham. Toen de vragen moeilijker werden steeg de spanning ten top.

De kennisquiz werd door de Duitsers gewonnen, maar het mocht niet meer baten. Met 13 tegen 7 punten werd deze Slag om Noord door de Lopster Smurfen beslist. Maar het plezier was er niet minder om. Het was een gezellige dag vol vrolijkheid en gein, waarbij ook Veendam mooi voor het voetlicht werd gebracht.

Tot krijger van de dag werd Jeffrey Hut uitgeroepen, waarbij het gaat om de strijdlust, de passie en de emotie. Maar waarbij ook de sportiviteit heel belangrijk is. Tevens deelde de hele Duitse ploeg in deze eretitel.

Vandaag wordt De slag om Noord in Loppersum bij de Smurfen en de Smurfinnen voortgezet. Met als tegenspelers De Galliërs. De Romeinen hadden er al grote problemen mee.


Fotoalbum: