Overslaan en naar de inhoud gaan

Jaaroverzicht 2014 - december

Door op woensdag, 31 december, 2014 - 06:00

20141201_Categorie_jeugd_winnaar_Sintcentrale_72dpi.jpg

Samengesteld door Bianca Kor

Sintcentrale wint Provinciale Vrijwilligersprijs
De stichting Sintcentrale Veendam is winnaar geworden van de Provinciale Vrijwilligers prijs 2014. Dit werd maandag 1 december bekend gemaakt door gedeputeerde Marianne Besselink tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Provinciehuis.

Breehorn – Veenkade Gilde officieel van start
Noorderpoort Beroepsonderwijs Veendam, Zorggroep Meander, Calibris en Werk in Zicht, hebben maandag 1 december hun handtekeningen gezet onder een samenwerkingsovereenkomst in het Breehorn-Veenkade Gilde. Het gilde was ontstaan door een tekort aan stageplaatsen in de zorg. Door deze onderwijsvorm kunnen 24 studenten een stageplaats binnen deze sector krijgen. Mede vanwege de veranderingen in de ouderenzorg werd MFC Breehorn omgevormd tot een woonservicecentrum waar ook ouderen zonder indicatie terecht kunnen.

Clinic ploegen
Bij de Stal van Rensen aan de Jan Kokweg kregen op zaterdag 6 december belangstellenden de fijne kneepjes van het ploegen onder de knie. Stichting Menacademie organiseerde een clinic ploegen met enkel- of tweespan.

20141204_zaaiviool_thuis_bij_Henk.jpg

Nieuw museum Ommelanderwijk
Op 19 december werd er aan de Ommelanderwijk 53 museum 'Collectie ter Borg' geopend. Hiermee ging de wens van landbouwer Henk ter Borg in vervulling. De collectie vertelt het verhaal van de Veenkoloniale landbouw. Henk ter Borg (1923 – 2007) was landbouwer in Borgercompagnie.

Veendam steunt technisch onderwijs op basisscholen
In december werd bekend gemaakt dat de gemeente Veendam voor de komende 3 jaar € 30.000,- beschikbaar stelt voor het techniekonderwijs aan leerlingen op de basisschool.

20141219_Henk_Prins_IMG_0443.JPG

Henk Prins nam afscheid van 'zijn jongens'
Werkleider Henk Prins nam in december afscheid van werkvoorzieningsschap Wedeka omdat hij de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar had bereikt. Henk was een manusje van alles. Als zijn jongens problemen hadden dan ging hij op pad om de boel weer in het reine te krijgen. Werken voor je uitkering is niet altijd een pretje. Vooral als er geen uitzicht is op betaald werk. Toch voelde hij de netelige situatie goed aan en kon hij de jongens op een uitstekende wijze motiveren, om het beste bij hen er uit te halen. En de jongens waardeerden dat enorm.

Nieuwe vrijwilligers vor VPTZ
In december werd de stichting Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) Oost-Groningen versterkt met een aantal nieuwe vrijwilligers. Na een intensieve cursus van zeven dagdelen ontvingen zij hun certificaat uit handen van ad-interim voorzitter Guus Hofman. De cursus was speciaal gericht op de sociale en emotionele aspecten van de zorg voor palliatieve terminale patiënten.

Oldenburger|Fritom doneert inloopdiepvriescel aan de Voedselbank
Alweer voor het 4e jaar op rij besloten de medewerkers van Oldenburger|Fritom  het budget dat zij voorheen bestemden aan kerstattenties aan haar relaties, te besteden aan ondersteuning van de Voedselbank Veendam. Dit jaar viel de keuze op het doneren van een inloop diepvriescel. Hiervoor waren twee belangrijke redenen. Ook de Voedselbank heeft te maken met wet- en regelgeving van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, enerzijds. En anderzijds is het aantal gezinnen dat wekelijks gebruik maakt van de pakketten van de Voedselbank wederom gestegen, naar c.a. 275 gezinnen. Hierdoor voldeed de diepvriescapaciteit niet meer.

_MG_9597.jpg

Kerstman warm onthaald
Een heuse intocht van de Kerstman verblijdde zaterdag 20 december vele belangstellenden. Nadat hij per trein arriveerde op het station werd hij per arrenslee naar het centrum van de Parkstad gebracht waar wethouder Henk Jan Schmaal de kerstman toesprak.

Vliegende start Team AtC
De geslaagde SantaRun in Wildervank en de kerstmarkt in Veendam hebben Team AtC zaterdag 20 december een vliegende start bezorgd. De totale opbrengst van € 3.000,- voor het KWF lag ruim boven de verwachtingen.

Kerstactie Dalton Westerschool voor voedselbank geslaagd
Net als in 2013 had de Dalton Westerschool in Wildervank in december weer een Kerstactie voor de Voedselbank Veendam-Menterwolde opgezet. Op deze manier toonde de school wederom zijn maatschappelijke betrokkenheid naar de mensen die het niet makkelijk hebben.

20141220-999_99.JPG

Koninklijke onderscheiding voor brandweerman Bronnie Bosscher
Bronnie Bosscher ontving zaterdag 20 december uit handen van burgemeester Sipke Swierstra een Koninklijke onderscheiding. De uitreiking vond plaats tijdens de jaarafsluiting van de brandweer in de brandweerkazerne aan de Langeleegte. Bronnie Bosscher heeft zich 33 jaar (1981-2014) ingezet voor de veiligheid van de inwoners van Veendam als vrijwilliger van de bluseenheid Veendam. Hij was naast brandwacht tevens chauffeur bij de brandweer. De heer Bosscher heeft zich gedurende vele jaren belangeloos maatschappelijk ingezet en daarom werd hij benoemd tot Lid in de orde Oranje Nassau.

_MG_9699.jpg

In de rij voor Lucas van GTST
Zaterdagavond 20 december, tijdens de Starlight Shopping, bezocht Ferry Doedens, bekend als Lucas in GTST, dameskledingzaak COCO in Veendam. De kledingzaak stond bomvol met vooral dames. Alle bezoekers werden samen met Lucas op de foto gezet.